Diákok festették le a liget padjait

liget pad zongora
Petky Beatrix az általa tervezett padnál.
Vágólapra másolva!
A Liget Budapest projekt keretében jövőre megkezdődik a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának rekonstrukciója, az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (OMRRK) felépítése, és folytatódnak a Városliget parkrendezési munkálatai.
Vágólapra másolva!

Baán László, a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a miLigetünk kreatív ötletpályázat hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2018-ra öt új múzeumépület létesül a Városligetben. Az építészeti tervpályázatok eredményhirdetése decemberben várható. A projekt jövőre esedékes beruházásainak várható összköltsége 10-20 milliárd forint.

Nem érkezett kiemelkedő minőségű terv

Az egyetlen kivétel az Új Nemzeti Galéria épületének tervpályázata, melynek első fordulója során nem érkezett be kiemelkedő minőségű terv, ezért az ősszel új, kétfordulós pályázatot írnak ki, némileg más rendszerben, immár konkrét referenciákat is bekérve a pályázóktól.

A Román csarnok rekonstrukciója május 1-én kezdődik, de a Szépművészeti Múzeum már február közepétől bezárja kapuit a látogatók előtt két évre. A gyűjtemény jelentős része és az időszaki kiállítások a Magyar Nemzeti Galériában lesznek láthatók.

Budapest, 2014. szeptember 15. A pályázat egyik győztese, Petky Beatrix ül az általa tervezett padon a miLigetünk kreatív ötletpályázat sajtótájékoztatóján a Városligetben 2014. szeptember 15-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Festett padok, egyeztetés civilekkel

Baán hangsúlyozta, hogy a miLigetünk pályázat csak az első eleme volt annak a civil együttműködési programnak, melynek során a Városliget Zrt. már több mint 100 civil szervezetet keresett meg azzal a felkéréssel, hogy mondják el véleményüket, igényeiket a liget átalakításával kapcsolatban.

A Városliget megújítása során folyamatosan figyelembe veszik a park használóinak javaslatait, most például középiskolások tervezhették meg a liget 53 padjának festését.

Petky Beatrix az általa tervezett padnál. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a 2014. végi tájépítészeti pályázat győztese tervezheti majd meg, milyen park létesülhet a Városligetben megépítendő új múzeumépületek mellett.

A LIGET+ alternatív városliget tervet Bardóczi Sándor tájépítész vezetésével dolgozta ki egy szakértői csoport. Főbb javaslataik: a jelenlegi beépítés ne nőjön, a meglévő épületek kerüljenek újrahasznosításra, az új múzeumi épületek tömegének jelentős része kerüljön a felszín alá, egyes múzeumi funkciók a vásroson belül kerüljenek megvalósításra.