Az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták a Trafó - Kortárs Művészetek Házában vasárnap.

A Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján.

"Ez társulatunk talán eddigi legnagyobb elismerése"

- mondta Pintér Béla író, rendező, színész, aki felidézte: megtörtént már, hogy független színház nyerte el a legjobb előadás díját: a Krétakör a Siráj című produkcióval. "Úgy látszik, Csákányi Eszter azért kell hozzá" - jegyezte meg a rendező, utalva arra, hogy a színésznőnek mindkét előadás sikerében kulcsszerepe volt.

Pintér Béla, akinek a Titkaink című művéért a legjobb új magyar dráma díját is odaítélték a kritikusok, ezért az elismerésért elsősorban az írói munkáját segítő Enyedi Éva dramaturgnak mondott köszönetet.

A legjobb előadásért a Színikritikusok Díjával elismert Pintér Béla színművész.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Pintér Béla a darabról korábban azt mondta, hogy "elsősorban az elmúlt rendszer bűneiről szól, de a végén kiderül, hogy a jelenkori keresztény konzervatív funkcionáriusok bizony a rendszerváltás előtt éppenséggel tartótisztek vagy hithű kommunisták voltak. A társulaton belül nem volt vita arról, hogy ez túl sok vagy veszélyes lenne, azzal együtt, hogy tudjuk, akár veszélyes is lehetne.

Azért bízom benne, hogy a jelenlegi hatalom nem olyan módszerekkel dolgozik, és nem olyan drasztikusan bánik az állampolgáraival, mint a pártállami rendszer."

Kovács Bálint kritikus szerint a darab "bebizonyítja, hogy mégiscsak létezik ideális színház: a Titkainkban minden megvan, amiért érdemes akárhány csalódás vagy időpazarló semmiség után mégis újra meg újra színházjegyet venni.

Őszinte könyörtelenséggel beszéli ki közös dolgainkat, egy társadalmat meghatározó traumaegyüttest, miközben a múlton keresztül a máról és a jövőről is szól."

Szégyellni se kell

A 34. alkalommal odaítélt elismerésre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak, az idén 23 kritikus adta le szavazatát. Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok negyedik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt az idén Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K alapítója kapta.

"Az elismerésekkel nem lehet mit kezdeni, megmagyarázhatatlanok"

- mondta. Fodor Tamás ezt követően a legjobb férfi főszereplő díját is átvehette a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című előadásában való játékáért.

A legjobb női főszereplőként a Színikritikusok Díjával elismert Szandtner Anna színművész a Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján. Mellette a díjátadó Stohl András színművész.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Szandtner Anna kapta az Örkény Színház Stuart Mária című előadásában játszott szerepéért.

A legjobb rendezésért is az Örkény Színház produkciója, a Hamlet színpadra állításáért kapott díjat Bagossy László. "A Színikritikus Díj szerintem a legjobb díjak egyike, pénz nem jár vele, de szégyellni se kell, mint azokat a díjakat, amelyekkel pénz jár" - mondta videoüzenetében a rendező. A Horváth Csaba rendezte Irtás című előadás, a Forte Társulat és a Szkéné Színház produkciója a legjobb független színházi előadás díját nyerte el. A Centrál Színház Bozsik Yvette rendezte Chicago című előadása a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját kapta.

A legjobb színházi zenéért az idén is Kovács Márton vette át az elismerést, ezúttal az Örkény Színház A képzelt beteg című előadásáért. A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Budapest Bábszínház 3-4 éveseknek szóló Boribon és Annipanni című előadása, Ellinger Edina rendezése nyerte el.

A legjobb díszlet díját Balázs Juli vehette át a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság A revizor című előadásáért, míg a legjobb jelmez díját Izsák Lili és Kálmán Eszter kapta az Örkény Színház Stuart Mária című produkciójáért. A legjobb női mellékszereplő díját Bozó Andrea vette át a Szkéné Színház produkciójában, Székely Csaba Bányavíz című darabjában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját megosztva Kaszás Gergő a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című produkciójában játszott szerepéért, valamint Krisztik Csaba az Irtás, és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Lear király című produkciójában nyújtott alakításaiért kapta.

A legígéretesebb pályakezdő díját a Kaposvári Egyetemen két éve diplomázott Lovas Rozi, a Magyar Színház tagja nyerte el.