10 éve jelent meg az American Idiot, a Green Day klasszikusa

Green Day
Billie Joe Armstrong (l), front man of the US punk-rock band Green Day, performing live at Brixton Academy. London, 21 August 2013. Photo by: Carsten Windhorst
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a Green Day tagjai nem voltak elégedettek a George W. Bush-érával politikailag, az azonban kétségtelen, hogy zeneileg hatalmas inspirációt kaptak belőle. Legyünk őszinték: a legjobbkor. Ugyanis a 2000-es Warning album kereskedelmileg visszaesést hozott, majd nekiálltak egy lemeznek, ami a Cigarettes and Valentines munkacímet viselte, ám a lemez anyagát ellopták. Ekkor Billie Joe Armstrong gitáros-énekes, Mike Dirnt basszusgitáros és Tré Cool dobos gondolt egy nagyot, és megírta a saját rockoperáját.
Vágólapra másolva!

Az ötlet pedig működött. Már az első kislemez, az American Idiot hatalmas siker lett, az ezt követő Boulevard of Broken Dreams pedig vadonatúj, fiatal rajongókat hozott a zenekarnak. A lemez az év negyedik legjobban fogyó albuma lett, a mai napig Amerikában 6,2 millió, világszerte több mint 15 millió példány kelt el belőle. A Green Day saját katalógusából ennél csak a nagy nemzetközi áttörést hozó Dookie fogyott jobban, a lemezanyagból pedig azóta nagy sikerű Broadway-musical is született. Az album 2005-ben meghozta a Green Day első Grammy-díját a legjobb rockalbum kategóriában.

A Green Day frontembere Billie Joe Armstrong koncerten. - Brixton Academy, London, 21 August 2013. Photo by: Carsten Windhorst Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Z6785 Carsten Windhorst

A korong akkortájt jelent meg, amikor Michael Moore elkészítette a Fahrenheit 911 című filmet, mely éles kritikája volt a Bush-rezsimnek és annak, ahogy azt a médiában tálalták. Az amerikaiak nagy része keményen tiltakozott az iraki háború ellen, ez adta a magját a Green Day dalszövegeknek.

Íme a lemez legnagyobb slágerei:

American Idiot

Az első kislemez, a lemez első dala, Billie Joe kendőzetlen véleménye a 9/11 utáni Amerikáról.

Jesus of Suburbia

A történet kezdetén megismerünk egy átlagos, hétköznapi amerikai fickót, akit a szülei állandó veszekedése a drogok és az alkohol felé sodor. A 9 perces dal egy minisztori a sztoriban, 5 felvonásban.

Holiday

Az album harmadik kislemeze ismét Bush politikája ellen támad, ellenállásra szólít.

Boulevard of Broken Dreams

Az album legnagyobb slágere, a myspace-generáció himnusza 16 hétig uralta az „Alternative Songs” listát a Billboardon.

Wake Me Up When September Ends

A dalt Billie Joe édesapjának 1982. szeptember elején bekövetkezett halála inspirálta.