Cserhalmi György és Bitskey Tibor lett a nemzet színésze

2014.09.29. 16:19

Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a nemzet színészének.

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tíz művész döntött arról, hogy a szeptember 12-én elhunyt Sztankay István és a szeptember 13-án elhunyt Avar István helyére Cserhalmi György és Bitskey Tibor kerül a testületbe.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Esélyesként említették korábban a 66 éves Blaskó Pétert, aki 2008-ban nem fogadta el a Kossuth-díjat, és a Kossuth-díjas Sinkó Lászlót, a Nemzeti Színház színészét. Balázs Pétert is esélyesnek tartották, ahogy Jordán Tamást, a Nemzeti Színház igazgatóját is. Az új nemzet színészeinek elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon.

A nemzet színészei jelenleg: Berek Kati, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Psota Irén, Tordy Géza, Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Gera Zoltán, Cserhalmi György, Bitskey Tibor.

A cím korábbi birtokosai: Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Komlós Juci, Lukács Margit, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc, Szabó Gyula, Avar István, Sztankay István.