Elhunyt Jurij Ljubimov

Taganka Theater Artistic Director Yury Lubimov holds news conference portrait director theater HORIZONTAL Yury Lubimov, artistic director of the Taganka Theater, during a press conference.
Yury Lubimov, artistic director of the Taganka Theater, during a press conference.
Vágólapra másolva!
Elhunyt Jurij Ljubimov orosz rendező, a moszkvai Taganka színház alapítója. 
Vágólapra másolva!

A magyar állampolgársággal is rendelkező neves színházi szakember kedden ünnepelte 97. születésnapját. Csütörtökön, az elsődleges diagnózis szerint szívelégtelenséggel, súlyos állapotban szállították kórházba.

Ljubimov a 2001-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon Forrás: MTI/Sándor Katalin

Álmában halt meg

Másnap Georgij Goluhov, az orosz főváros egészségügyi főosztályvezetője cáfolta, hogy Jurij Ljubimov szívműtétre szorult volna, és azt nyilatkozta, hogy a művész életkorából is fakadóan több betegségben is szenvedett.

A Botkinszkaja kórházban azt közölték, hogy a neves rendező életét legkorszerűbb eszközökkel és gyógyszerek segítségével és a leggondosabb ellátással sem tudták megmenteni. Magyar felesége, Koncz Katalin elmondta, hogy Jurij Ljubimov közép-európai idő szerint vasárnap 9 óra 40 perckor „csendesen ment el, álmában hunyt el”.

A Taganka alapítója

Jurij Ljubimov 50 évvel ezelőtt alapította a híres Taganka színházat, amellyel 2011-ben szakított a színészekkel kialakult ellentétei miatt.

Felesége csütörtökön arról beszélt, hogy férje nagyon szerette volna, ha a 97. születésnapjára a jubiláló moszkvai teátrumban emlékhelyet alakítanak ki a dolgozószobájából és a színházi archívumból, de ez nem történt meg. Szerinte ez rendítette meg Jurij Ljubimov egészségégét.

A híres orosz rendezőt tavaly márciusban visszahívták a Tagankába, de nemet mondott a felkérésre. Élete utolsó éveiben más teátrumokban dolgozott. 2012-ben színre vitte Dosztojevszkij Ördögök című művét a Vahtangov Színházban. Tavaly júniusban az ő rendezésében állították színpadra a moszkvai Nagyszínházban az Igor herceg című operát. Idén májusban pedig az ugyancsak rendezésében készült Nők iskolája című operát mutatták be a moszkvai Új Operában.

Ljubimov egy három évvel ezelőtti sajtókonferencián Forrás: RIA Novosti/Iliya Pitalev

Vlagyimir Putyin részvétét fejezte ki

Jurij Ljubimov halálhíréről értesülve Vlagyimir Putyin orosz államfő is részvétét nyilvánította. Úgy vélte, hogy nehéz kellő mértékben értékelni a színházi szakember szerepét a modern orosz színház megteremtésében. Szergej Kapkov, az orosz főváros kulturális főosztályvezetője szerint Ljubimov halálával véget ért a Taganka színház nagyszerű korszaka.

Ljubimov 80 évet dolgozott a színházi szakmában. Előbb színészként, majd rendezőként. A Tagankán mintegy 50 előadást állított a színpadra, köztük a Hamletet Vlagyimir Viszockijjal a főszerepben.

Megfosztották az állampolgárságtól

1984-ben a szovjet vezetés leváltotta Jurij Ljubimovot a Taganka művészeti vezetői posztjától, majd megfosztotta őt szovjet állampolgárságától. A neves rendező külföldre távozott és Európa számos országában dolgozott. 1989-ben kapta vissza szovjet állampolgárságát, és tért vissza hazájába, valamint a Taganka élére.

Magyar szálak

Ljubimov erős szálakkal kötődött Magyarországhoz. Többször dolgozott itt rendezőként, egyik leghíresebb munkája az 1981-ben a Nemzeti Színházban színre vitt Háromgarasos opera volt, amelyben Törőcsik Mari, Garas Dezső és Udvaros Dorottya is szerepelt.

Az 1999 óta magyar állampolgársággal is rendelkező neves orosz rendező az MTI-nek 2013. január 25-én adott interjúban Vlagyimir Viszockijt méltatva arról is beszélt, hogy szereti Budapestet, Magyarországot, amely lehetővé tette számára, hogy odautazzon, ott éljen. Feleségét, Koncz Katalint is ott ismerte meg.