Ha újraszületnének, akkor is rocksztárok lennének

Tankcsapda interjú Törökbálinton a Super Size Recording stúdióban 2014. szeptember 23-án
Tankcsapda interjú Törökbálinton a Super Size Recording stúdióban 2014. szeptember 23-án
Vágólapra másolva!
Nem lehetett jegyzetelni, elvették a mobilunkat, majd 5 dalt mutattak meg a Tankcsapda tagjai az új lemezről, köztük azt, amelynek a dalszövege a Szózatból idéz.
Vágólapra másolva!

A lemez előhírnöke

Egy Budapest melletti, főutaktól félreeső, ám professzionálisan felszerelt stúdióba hívott minket a Tankcsapda - négy másik újságíró kollégával együtt -, hogy belehallgassunk az új lemezükbe. Öt dalt hallgathattunk meg, pontosabban négy új dalt, mert A zene betemet című szerzeményt a Petőfi rádióban már mindenki hallhatta.

Annak tükrében, amit hallottunk, pont ez a rádiós dal a "leggyengébb", ha fogalmazhatunk így, vagyis nekünk ez tetszett a legkevésbé. Abban egyetértünk a zenekarral, hogy ez a dal a koncerteken tökéletesen fog működni, viszont ennél sokkal jobban sikerült nóták is vannak a jövő héten megjelenő Urai vagyunk a helyzetnek című lemezen. Ez a dal a lemez előhírnöke, egy olyan szám, amit senki nem várt tőlünk, szándékosan választottuk ezt, hogy lehetőleg nagy port kavarjon - mondja Fejes. Nem akartak egy kézenfekvő megoldást választani, és elővenni egy slágeresebb darabot, folytatja Lukács.

Tankcsapda-interjú Törökbálinton, a Super Size Recording stúdióban. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lukács Laci az elmúlt években is elég konkrétan fogalmazta meg a véleményét a világról, és cseppet sem szégyellős módon szólt be bárkinek, mint ahogy legutóbb a Köpök rátok-ban is elmondja, mit gondol az utálkozókról.

Globális felmelegedés és Szózat a dalszövegekben

A mindenki által méltatott Tankcsapda-szövegek annyiban változtak az elmúlt 25 évben, mint amennyire egy huszonéves lázadó rocker gondolkodása formálódik és egyre másabb inspirációk alapján fejezi ki dühét, bánatát, boldogságát vagy épp a közönséghez fűződő gondolatait. Így kerül szóba most a globális felmelegedés, hogy vajon meddig éli túl a Föld az emberek nemtörődöm, pazarló életmódját, és az is, vajon létezik-e még hazaszeretet. Természetesen egy dal akkor jó, ha szól valamiről, függetlenül attól, hogy az adott téma mennyire komoly. Viszont azzal sincs semmi baj, ha valaki felületesen nézi a dalainkat, minket nem zavar. A lényeg, hogy jól érezze magát a koncerten - magyarázza Lukács. Majd Fejes is arról beszél, hogy sokaknak az Ez az a ház nem az emberi testről, hanem a saját panellakásáról szól, ennek ellenére jól szórakoznak a Tankcsapda-koncerten.

A zenekar abban bízott, hogy a stúdióba érkező újságírók mind az öten más véleménnyel lesznek, és ez így is történt. Arra például senki nem számított, hogy az új Tanker-albumon még a Szózat is szerepet kap, de Fejes és Sidi is meglepődtek, amikor először látták, hogy Vörösmarty nemzeti éneke belekerült a Sállálá szövegébe: Meglepődtünk, de első hallásra megszerettük. Eredetileg teljesen más volt a zenei alap, aztán amikor megszületett a szöveg, akkor átvariáltuk az egészet, hogy az egésznek jobb lüktetése legyen. Azt akartuk, hogy a Szózat még markánsabban megjelenjen, és érvényesüljön a ritmikája.

Tankcsapda tagjai: Lukács, Sidi, Fejes Fotó: Szabó Gábor - Origo

A koncerteken skandált sorok - a kortárs költészet részeként - elemzésre érdemes alkotások, és a mostani mondanivalójukra ez talán még inkább igaz. Feltehetően a tanuló középiskolások nagy örömére szolgálna, ha érettségi tételek között megtalálhatóak lennének a Lopott könyvek, a Mi a fasz van vagy épp a Sállálá szövegelemzések.

Ha valami maidenes, az is marad

Az új anyag dalai vitathatatlanul élvezetes szófordulatokat tartogatnak, de a mondanivaló mellett a zeneiségben is egyszerre fedezhető fel a fejlődés és az állandóság.

Sidi pont arról mesél, hogy míg sok zenekar azonnal a kukába dobja vagy letagadja, ha valamire hasonlít egy új dala, addig ők pont erre szeretnek ráerősíteni. Szerintem sok újat már nem lehet kitalálni a rockzenében, és mi szeretünk is rámenni arra, hogy ha egy dalnak van motörheades beütése, akkor az nagyon legyen motörheades. Mind stílusában, hangszerelési megoldásaiban. Most is volt olyan, hogy az egyik témára azt mondta a zenekar, hogy ez maidenes, de akkor viszont tegyünk már bele olyan igazi maidenes tercgitárt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lukács összehasonlítani még nemigen tudja a korábbi lemezekkel, de az ő dolguk amúgy sem ez, hanem hogy mindig az adott kornak megfelelő Tankcsapda-dalok szülessenek, a legteljesebb őszinteséggel.

Tancsapda-film

A stúdiófelvételeket is és a jubileumi turné minden részletét egy forgatóstáb követi, így a stúdióban is ott voltak és rögzítették, ahogy elveszik a telefont, bekísérnek a stúdióba, és fejhallgatóval a fejünkön végigbólogatjuk ezt az öt dalt. A készülő filmnek egyelőre az a koncepciója, hogy mindenhol van egy vagy két kamera, aztán majd a vágóasztalon eldől, mi kerül bele a negyedszázados fennállást ünneplő 2014-es évből. (Az elmúlt 25 évről készült interjúnkat itt találod.)

Tankcsapda, Urai vagyunk a helyzetnek lemez Forrás: Facebook

Ezen a stúdiólátogatáson kifejezetten jó hangulatban volt a zenekar, érdekes vibrálásban voltak, egyértelműen látszott rajtuk, hogy élvezik az alkotás minden pillanatát, és tényleg izgatottan várják, ki mit gondol az új anyagról. Az új lemez október 14-től kapható, továbbra is a benzinkutakon. A megjelenés napján délelőtt Budapesten dedikálnak, este 8-tól pedig már egy ingyenes premierkoncert keretében be is mutatják az Urai vagyunk a helyzetnek dalait a debreceni közönségnek.