Legóból építik újra a berlini falat

Berlini fal
Vágólapra másolva!
A pályázat elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, milyen falak védik a biztonságunkat  és milyenek korlátozzák a szabadságunkat. Vajon le lehet dönteni a falakat?
Vágólapra másolva!

A kérdés három európai történelmi sorsforduló kapcsán is aktuális. 100 évvel ezelőtt robbant ki az I. világháború, 25 éve omlott le a berlini fal, és 10 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz.

A díjátadóra holnap, este 6 órakor kerül sor az Európa Pontban. A helyezetteken kívül részt vesz az ünnepségen Ungváry Krisztián történész, a 20. századi had- és politikatörténet szakértője, valamint Rajcsányi Gellért történész, a Mandiner főszerkesztő-helyettese is, akik az Európát kettészelő berlini falról, az újraegyesülésről és annak következményeiről beszélgetnek. Az este a 2007-ben legjobb idegen nyelvű Oscarral jutalmazott A mások élete című film vetítésével zárul.

Falbontás

A harmadik helyezést Mód Jordána, Takács Zoltán, Gajáry Csaba, Mód Sáron és Kálovics Dániel LEt’sGO című közös munkája nyerte el.

A LEGO-falban az a legijesztőbb, hogy amilyen könnyen leomlott, ugyanolyan könnyen újra is építhető Forrás: Európa Pont

A második díjat Puskás Marcell Falbontás című pályaműve érdemelte ki.

A tizenkét kavics az EU-zászló csillagaira és az idő múlására egyaránt utal Forrás: Európa Pont

Az első helyen pedig Peták Dénes Berlini fal! című munkája végzett.

A berlini fal hűlt helyén a nyugati és a keleti blokk jelképei találkoznak Forrás: Európa Pont

Döntsd le a falakat! címmel, a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából hirdetett plakátpályázatot az ARC és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. A beérkezett pályaművek közül a zsűri végül 34 alkotást választott ki, a plakátok november 9-ig láthatóak a Millenáris Parkban.