Hajtóvadászat a náci műkincsek után

náci műkincs lopás
Vágólapra másolva!
A nácik által elrabolt műkincsek sorsa véletlen folytán került ismét a viták kereszttüzébe.
Vágólapra másolva!

A hatóságok egy adócsalás gyanújával indult eljárás közben mintegy 1 400 festményre, grafikára és metszetre, köztük Pablo Picassótól és Marc Chagalltól származó művekre bukkantak a néhai Cornelius Gurlitt lakásában, aki apjától, az Adolf Hitler kedvelt műkereskedőjeként számon tartott Hildebrandt Gurlittól örökölte a gyűjteményt.

A Hermann Göring-hadosztály katonái pózolnak egy nápolyi galériából lopott képpel (illusztráció) Forrás: Wikipedia/Bundesarchiv

A képeket még 2012-ben találták meg a hatóságok az idén elhunyt Cornelius Gurlitt müncheni lakásában, de csak 2013 végén tájékoztatták a nyilvánosságot, miután az ügy kiszivárgott a sajtóhoz. A német kormányt a belföldi és a külföldi közvélemény is súlyosan bírálta.

Órajárás szerint bal fentről: Conrad Felixmueller, Hans Christoph, Marc Chagall és Henri Matisse művei Forrás: AFP/Augsburgi ügyészség

Németországban most új tudományos intézetet alapítottak a nácik által összeharácsolt műkincsek felkutatására. Az elveszett kulturális javak német központja idén 4 millió euró, 2015-től évi 6 millió euró szövetségi költségvetési támogatásból gazdálkodhat.

A müncheni központi művészettörténeti intézet szakértője, Christian Fuhrmeister a náci történelem feldolgozásának mérföldköveként értékelte az intézet létrehozását.