Óriásmellek alá szorult a seprű

2014.10.22. 09:17

Mellekre húzott harisnya, láb között szorongatott sodrófa, fonott hajként vállra omló fonott kalács - megtaláltuk a világ legszatirikusabb fényképeit készítő művészt.

Iiu Susiraja finn fotóművész évek óta készít önportrékat, amelyekkel az idealizált testképpel és hagyományos nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiákra reagál, egyszerre meghökkentően, humorosan és lefegyverzően őszintén. Ehhez olyan teljesen hétköznapi tárgyakat használ, mint egy seprű, kalács vagy tűsarkú cipő.

Susiraja a Turku Művészeti Akadémián végzett 2012-ben, jelenleg egyetemi diplomáján dolgozik, amit jövő májusban fog kiállítani Helsinkiben. A művész először 2011-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor a Finn Fotómúzeum bemutatta munkáit.

Forrás: Iiu Susiraja

"A hétköznapok inspirálnak, és a saját életem"

- mondta Susirija képeiről egy interjúban. "Én vagyok a képek témája" - tette hozzá, ezért az a legőszintébb, ha nem használ modellt, és magát fényképezi.

Forrás: Iiu Susiraja

Elmondása szerint Heli Rekula fotóműész és Irma Optimist performanszművész voltak rá a legnagyobb hatással, de Aki Kaurismaki filmrendező karaktereit is nagyon kedveli.

Ha művészetének üzenetét röviden össze kellene foglalnia, ezt mondaná:

az abnormális lehet normális.

Forrás: Iiu Susiraja

 

Forrás: Iiu Susiraja

 

Forrás: Iiu Susiraja

 

Forrás: Iiu Susiraja

 

Forrás: Iiu Susiraja