Valódi bírók alakítják a 12 dühös embert

12 dühös ember szeged
Szeged, 2014. október 14. Spitzer Jenő egyetemi hallgató (b) az 5. esküdt, Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház vezetője (b2) a 6. esküdt, Ragány Zoltán, a Szegedi Nyomozó ügyészség ügyésze (b3) a 7. esküdt, Hegedűs István, a Szegedi ítélőtábla bírája (j3) a 8. esküdt, Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze (j2) a 9. esküdt és Magyarossy József ügyvéd (j) a 10. esküdt Reginald Rose 12 dühös ember című drámájának próbáján a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában 2014. október 13-án. A darabot Barnák László rendezésében 2014. október 15-én mutatják be. Az előadás a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciója. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A Tizenkét dühös ember díszlete jelzésszerű és költségtakarékos, Barnák László rendezése a szerző, Reginald Rose szövegére támaszkodik, az amatőr színészek háttere azonban egészen különlegessé teszi az egyszerű, letisztult előadást. Az apja meggyilkolásával vádolt fiú ügyében döntő esküdtek szerepében ezúttal bíró, ügyész, ügyvéd és joghallgató is színre lép.
Vágólapra másolva!

A rendhagyó előadás ötletével Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője kereste meg Barnák Lászlót. Bár az ehhez hasonló kezdeményezések nálunk még gyerekcipőben járnak, hiszen a hazai színházak nem szívesen tűznek műsorra amatőrök által játszott darabot, Barnák László örömmel vállalta el a feladatot. Nyugat-Európában egyébként, ahol a civil kurázsi is jóval erősebb, egyáltalán nem szokatlanok az ilyen előadások.

A Tizenkét dühös ember próbája a Kisszínházban Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Fekete Gizi a kakukktojás

A tizenkét, többségében jogvégzett szereplő között Fekete Gizi Jászai-díjas színésznő az egyedüli civil, aki nőként és színésznőként is kitűnik az esküdtek sorából. Reginald Rose az esküdteket férfiként képzelte el, a szegedi előadásban viszont a 4. és a 9. esküdt is nő: Nagy Erzsébet, a Szegedi Ítélőtábla bírája egy brókert, Fekete Gizi pedig egy érzékeny, érdeklődő asszonyt formál meg.

Az ügyvédek jutalomjátéka

Az egyik legfontosabb szerepet, az apagyilkossággal vádolt fiú bűnösségében egyedül kételkedő 8. esküdtét Hegedűs István büntetőbíró, a Szegedi Ítélőtábla büntetőkollégium-vezetője játssza.

Fekete Gizi balján Magyarossy József, jobbján pedig Ragány Zoltán Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

„Ellenpontját, a személyes sérelmeiért a vádlott fiún bosszút állni akaró 3. esküdtet Kosztolányi József matematikus, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docense alakítja, akit orgánuma, profi színészeket megszégyenítő beszédkultúrája, pontos hangsúlyai, kiváló színpadi érzéke alapján bármikor le lehetne szerződtetni, erősítené a szegedi társulatot” – írja róla Hollósi Zsolt.

Rajta kívül a Délmagyarország kritikája Ragány Zoltánt, a Szegedi Nyomozó Ügyészség ügyészét és Magyarossy József ügyvédet emeli ki. Utóbbi a nagypofájú, rasszista esküdtet alakítja meggyőzően, előbbi pedig már tíz évvel ezelőtt is bizonyította rátermettségét az István, a király címszerepében.

Középen Hegedűs István, a Szegedi ítélőtábla bírája
Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Civil kurázsi

A produkció szorosan kapcsolódik az Országos Bírósági Hivatal nyitott bíróságok programjához: a szegedi középiskolások egy zártkörű előadáson is részt vehetnek. Hegedűs István úgy véli, bár más a hazai és az amerikai bírósági rendszer, a dráma a jog lényegét meglehetősen jól szemlélteti. A Tizenkét dühös embert szerdán mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban, az októberi négy előadásra már hónapokkal ezelőtt minden jegy elkelt.