Ennél klasszabbul nem is indulhatna egy turné! Köszönöm! - Michael Bublé Budapesten

Michael Bublé, koncert
Vágólapra másolva!
A fenti mondatot Michael Bublé mondta telt házas első magyarországi koncertje végén. A kanadai énekes nálunk nyitotta idei európai turnéját. 
Vágólapra másolva!

Ezt hívják profizmusnak

A Michael Bublé nevet 2003-ban kezdte el kóstolgatni a nagyvilág, és azóta meredeken ível felfelé a karrierje. Most már ott tart, hogy a világ legnagyobb koncerttermeit tölti meg – a londoni O2-t tavaly nyáron 10 (!) alkalommal sikerült neki. Magyarországon mégis csak most láthattuk először, de ha az énekesen múlik, biztosan nem utoljára.

Bublé pénteken érkezett meg hozzánk, így volt ideje körbenézni városunkban, élményeit a Facebook- és Instagram-oldalán is közzé tette. Előzenekarnak a Naturally 7 nevű a capella együttest hozta magával, akik minden létező hangszert tudnak utánozni a hangjukkal. Az első számban még egy fekete paraván segítségével meghagyták az illúzióját annak, hogy a dob esetleg valódi, de a dal végén szó szerint lehullt a lepel, és kiderült: azt is emberi hang helyettesítette! A bő félórás műsorban hallhattunk még gitárszólót és teljes nagyzenekart szintén emberi hanggal, aztán egy közös dalt a kivetítőn éneklő Stevie Wonderrel, az utolsó dalnál pedig felállították és megtáncoltatták a teljes arénát. Profi bemelegítés volt.

Michael Bublé a koncert elején, a zenekar még takarásban a függöny mögött. Forrás: AFP/Neilson Barnard

Színpad – csók

Az előzenekar alatt meg is telt a terem. Michael Bublé pár perccel 9 óra után lépett színpadra a Fever című dallal, ekkor a zenekar még takarásban volt a függöny mögött, csak a második dalnál, a Haven’t met you yet-nél láthattuk meg őket: 13-an voltak. A dal végén Bublé meghatottan köszöntötte a közönséget, megcsókolta a színpadot, és mesélt kicsit itteni élményeiről. Elmesélte például azt is, hogy járt egy szabadulószobában, de nem sikerült kitalálnia belőle. Majd észrevett a nézők között három hölgyet, akik egy róla készült rajzot tartottak, odahívta őket a színpadhoz, dedikálta nekik a rajzot, és közösen fotózkodtak. Ilyet se lát az ember gyakran egy koncerten! Az énekes egyébként a hölgyek körében népszerűbb, mint a férfiakéban, és ezt így, a koncert után már maximálisan értjük is: jóképű, sármos, kedves, nagyon jó a humora, és hát a hangja páratlan.

Az első hosszú beszéd után öt dalt letudott konferálás nélkül – köztük volt a Try a little tenderness, a Moon Dance és a Feeling good is –, majd rendhagyó módon bemutatta a fúvós szekciót: miközben beszélt egy-egy tagról, közben az illető arcképét és néhány soros bemutatóját láthattuk a kivetítőn, kvázi mint egy rendőrségi azonosítót (a zenészek közt akadt olyan is, aki a Juilliardon vagy a Berkleen végzett… nem rossz ajánlólevél!). Az egyik zenészre azt mondta, hogy „olyan menő, hogy amikor este lefekszik aludni, a birkák számolják meg őt”. Egészen sajátos humorérzékkel rendelkezik, már ha nem előre megírták neki ezt a felkonfot, bár nagyon úgy tűnt, hogy belőle jött minden poén.

A magyaroknak dedikálta a Home című dalt

Az Everything előtt bemutatta a többi zenekari tagot is, a zongoránál szerzőtársát és jó barátját, Alan Changet láthattuk. Rövid lírai blokk következett, ehhez vonóslányok is érkeztek a színpadra. Mivel kottából játszottak, felmerült a gyanú, hogy nem állandó turnétagokról lehet szó, és ki is derült a dal végén, hogy a zenészhölgyek magyarok! Ezután az este talán legnagyobb zenei poénja következett: a Backstreet Boys Everybody című dala, mely a setlistet elnézve nem volt előre betervezve. Aztán egy újabb köszönetáradat érkezett felénk az énekestől, aki nekünk dedikálta a Home című dalát, ezzel utalva arra, hogy itthon érzi magát nálunk. A dal alatt a nézőtér mobilfényekben úszott, ezt már James Bluntnál is láthattuk, azzal a különbséggel, hogy Bublénak kérnie sem kellett. Valószínűleg volt némi átfedés a két koncert közönségében.

Forrás: AFP/Neilson Barnard

Mikrofon nélkül is megy

A Daft Punk Get Lucky című slágerének feldolgozása következett. A szám közben Bublé kisétált a küzdőtéri széksorok közé, hátrament a terem végébe, ahol egy miniszínpad volt felállítva, majd ott a Naturally 7 tagjaival együtt elénekelt néhány dalt, majd az All you need is love című Beatles-dal alatt visszasétált az eredeti színpadra, közben pedig fehér és piros konfettiszívek hulltak a nézőtérre.

Egy Burning Love és egy nagyon színes háttérvetítés keretében előadott Beautiful Day zárta a fő programot, majd minimális várakozás után még három számot hallhattunk. Ebben az utolsó szekcióban nemcsak azt mutatta meg a kanadai sztár, hogyan énekel egy szál zongorakísérettel, de azt is, hogyan énekel mikrofon nélkül. Nem először csinált ilyet, de nem is állandó eleme a műsornak, úgyhogy joggal gondolhatjuk, hogy tényleg megszerette a magyar közönséget, és ilyen extra produkciót csak az kap Bublétól, aki megérdemli. A koncert után közvélemény-kutatást tartottam az aréna különböző pontjain helyet foglaló barátaimmal, és egyértelműen kiderült: az énekes természetes hangja kihangosítás nélkül is betöltötte az egész termet! Az ily módon előadott Song For You után Bublé hátrasétált a színpadon, és ahogy az elején előlépett a függöny mögül, most ugyanúgy lépett be mögé, ezzel pedig egyértelművé tette, hogy itt a vége.

Michael Bublé szuper turnéindítónak nevezte első budapesti koncertjét. Mi pedig nehezen tudjuk elképzelni, hogy az idén, itthon ennél jobb koncertet lássunk.