Ady Endre gyilkolhatja a zombikat

nyugat zombi
Vágólapra másolva!
Csepella Olivérnek volt egy nagy ötlete két évvel ezelőtt: egy képregényben összeereszti a legnagyobb magyar írókat-költőket egy seregnyi zombival. A koncepciót Csepella a Nyugat+Zombik címmel látta el, és a pofátlan hatásvadászat bejött: a furcsa ötletre gyorsan rápörgött több online lap, majd könyvkiadó is.  
Vágólapra másolva!

Csepella azonban ragaszkodott ahhoz az eredeti elgondolásához, hogy a kétszáz oldal körüli teljes sztori megrajzolásával egy évet akar eltölteni, ezt pedig később lehetetlen lett volna az elkészült mű könyvesbolti terjesztésével fedezni. A fiatal grafikus annyira bízott ötletében, hogy előre elkérte rá a pénzt az olvasóktól, átvágva a könyvpiac gordiuszi csomóját. Ekkor jött a legnagyobb meglepetés.

A közösségi finanszírozás annyira jól sikerült, hogy az előirányzott 12 000 dollár, vagyis közel 3 millió forint kevesebb mint 24 óra alatt összejött. A december elejéig futó kampány jelenleg 18 256 dollárnál, vagyis 4 millió forint fölött jár. A lehengerlő siker váratlanságáról az is árulkodik, hogy a kampány elindításakor Csepella még megígérte a bőkezű támogatóknak, hogy belerajzolja őket a műbe, de annyian támogatták a projektet nagyobb összeggel, hogy ezt a szolgáltatást meg kellett szüntetnie.

Az Indiego-kampány mögött egyébként a Boddah nevű formáció áll, amely már a Balathon Method című zenés dokumentumfilmet is sikerre vitte korábban.

Az olvasók minden előzetes várakozásnál jobban éheznek a zombikat gyilkoló Nyugatosok történetére, és úgy néz ki, nemcsak az előre megrendelt példányok készülnek el, hanem ki is adják a képregényt a pénzből.

„Megtörtént az a váratlan őrület, hogy egy nap alatt lehetővé tettétek a teljes Nyugat+Zombik megrajzolását. Én pedig nem győzöm megköszönni! Mostantól egy évig a ti pénzetekből veszek kenyeret, tejet, fűtést, áramot, papírt és tűfilcet” - írta Csepella a Nyugat+Zombik Facebook-oldalán.

Kedvenc képregényeiről és a nyugatosokról az ötletgazdát, Csepella Olivért kérdeztük.

Pár képkocka a készülő képregényből Forrás: Csepella Olivér / Nyugat+Zombik

Számítottál erre titokban?

Egyáltalán nem. Az ilyen közösségi finanszírozásnál szokványos, hogy az első napokban felpörög az érdeklődés és sok támogatás jön be, úgyhogy délelőtt még azt hittem, a lelkesedés normális, de hamar lelohad. De hál'istennek nem így történt.

Miért pont a nyugatosokat választottad ki arra a nemes feladatra, hogy zombikat kaszaboljanak?

A Nyugat emlékezetes csapat, olyan mintha személyesen ismernénk a tagjait. Újítók voltak, nagyon mások, mint a kortársaik. Nem egy vezér köré csoportosultak, hanem mindegyikük a maga útján járt.

Ha számottevően több pénz gyűlik össze, mint az előirányzott 12 000 dollár, hogyan fogod bővíteni a koncepciót?

Több lehetőség van. Ami biztos: jobb minőségű nyomatokat és papírt tudok használni. Így bizonyos fázisokat, a színezést például át tudom majd adni a társaimnak a Halsiten Stúdióban, ami nagyban megkönnyítené a rajzolás menetét, ha aludni is szeretnék. Ha elég pénz gyűlik össze, akár fedezheti az előrendelt példányokon túli kiadás költségeit is. Gondolkozom még az angol fordításon és további mókás támogatói ajándékokon.

"Budapest, századforduló, pogány sámánizmus, ilyesmik" Forrás: Csepella Olivér / Nyugat+Zombik

Nem unalmasak már a zombik? Az utóbbi években sok bőrt lehúztak már róluk.

Én nem unom a zombikat. Szerintem az olyan, mint unni a szupererőt. A zombik – a nyugatosokhoz hasonlóan – bejáratott szimbólumok, amiket én szívesen használok.

Tudsz róla, hogy van a Büszkeség és balítéletnek is zombisított verziója?

Persze. Egyébként még régebben, gimis koromban találtam ki a Nyugat+Zombik alaptörténetét. Emlékszem, hogy a metrón utaztam valahova, amikor először megláttam a zombis Büszkeség és balítélet reklámját, és azt hittem, megáll az eszem. Persze nem egy égbe kiáltó ötlet a klasszikus irodalom és az élőholtak összehozása, de azért addig a pillanatig nem láttam hasonlót. Azóta meg mindenki ezt kérdezi tőlem. Jogosan persze, mert akkor én még csak a Nyugat+Zombik cselekményét tisztázgattam.

Mik a kedvenc képregényeid?

Ez mindig változik, de mondjuk a Scott Pilgrim Bryan Lee O’Malley-től vagy a Marquis Guy Davis-től, de említhetném a Mignola által rajzolt Hellboy-okat is.

A pénz váratlanul gyorsan összejött Forrás: Csepella Olivér / Nyugat+Zombik Facabook-oldala

Szerinted a Nyugat+Zombiknak érdemes angolul is elkészülnie? Mennyire lehet érdekes külföldieknek?

Nyilván nem ugyanazokkal a hívószavakkal, de a történet annak is érdekes lehet, aki nem ismeri Ady Endrét vagy Babits Mihályt.

Ráadásul a művészek kontra zombik témája is univerzális lehet. Persze senkit nem fog annyira érdekelni, mint a magyarokat, de ettől még szeretném, hogy legyen angol változat.

Ezek univerzális témák Forrás: Csepella Olivér / Nyugat+Zombik