Kiosztották a Nemzet Művésze díjakat

2014.11.17. 12:51

Mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc vehette át a Nemzet Művésze díjat, illetve a cím viselését igazoló díszoklevelet hétfőn délelőtt a Pesti Vigadó épületében.

"Kulturális gazdagság nélkül nincs gazdasági sikerekben is erős ország. A Nemzet Művésze díj a legnagyobb szintű elismerés, amelyről művészekből, Kossuth-díjasokból álló bizottság dönt. A díjazottak tiszta, ikonikus nagyságok, akiknek tevékenysége, életműve előtt pályatársak és a közönség egyaránt elismeréssel adóznak" –- mondta beszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Melocco Miklós szobrászművész átveszi a Nemzet Művésze díjatForrás: MTI/Kovács Attila


A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére 2013-ban hozta létre az Országgyűlés, idén először ítélték oda, és 69-en kapták meg, tíz kategóriában. Az elismerést a magyar művészeti élet Kossuth-díjas és 65. – a tánc-, valamint a cirkuszművészet esetében 50. – életévüket betöltött képviselői kaphatják.

A díj életjáradékkal jár, ennek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének huszonháromszorosa, jelenleg 655 500 forint.