Szörfoktatás novemberben – A Beach Boys Budapesten

Beach Boys Mike Love Bruce Johnston
Beach Boys koncert az Arénában
Vágólapra másolva!
Bár nem fiatalok, mégis egyértelműen lejött, hogy nem hintaszékben gubbasztó papikról van szó. Folyamatosan ment a viccelődés, egymás ugratása. Ott voltunk a Beach Boys első magyarországi koncertjén.
Vágólapra másolva!

A The Beach Boys zenekart senkinek nem kell bemutatni. Az egyik legrégebb óta aktívan játszó együttes. Az 1961 óta töretlenül működő banda elég sok címet bezsebelt pályafutásuk 53 éve alatt: Amerika zenekara, a legtöbb lemezt eladott együttes, harminchat kislemez az USA Top 40-ben, ötvenhat Billboard 100-as dal és még sorolhatnánk. A hivatalosan is kimondott „legnagyobb hatású zenekar” cím náluk teljesen alátámasztott. Nincs olyan ember a világon aki – ha nem is köti a zenekar nevéhez – ne ismerné a dalaikat.

Folyamatosan tartják az ismertséget, mivel a legtöbb, filmben elhangzó betétdalt is ők jegyzik. Hogy csak párat említsünk: I Get Around a Nicsak ki beszél-ből, a Kokomo a Koktél-ból, vagy ha nem akarunk időben ennyire visszamenni, a Wouldn’t It Be Nice is rendszeresen felcsendült Az 50 első randi című filmben.

The Beach Boys koncert az Arénában. Fotó: Bielik István - Origo

A színpadkép elsőre sejtette, hogy el fog kapni minket a hamisítatlan kaliforniai tengerpartok szörffílingje. Pálmák között szépen felsorakoztatott szörfdeszkák sora kezdte izgalmassá tenni az estét. A 20 órás kezdés csak negyed órát csúszott, és meg is érkeztek az „öregfiúk”. Mivel a zenekar az 53 év alatt többször átalakult, személyes problémák, mentális zavarok és drogfüggőségek miatt, a jelen felállásban Mike Love és Bruce Johnston tart ki a régiek közül. Ettől függetlenül a második dalnál már rájöhetett a közönség, hogy a jól bevált Beach Boys-hangzást fogja kapni.

Most először koncerteztek Magyarországon. Fotó: Bielik István - Origo

Azt várná az néző/hallgató, hogy 53 év folyamatos zenélés és az elmúlt idő kifog ezeken a srácokon, de ez korántsem érezhető náluk. Olyan tökéletes vokálkoncepciót nyomtak le élőben, hogy azt bármelyik mai „üdvöske” megirigyelhetné. Nem voltak félresiklott hangok. A jelenlegi hét tag mindegyike olyan felépített vokálszekciót alkotott, hogy a néző, ha becsukta a szemét, nem mondta volna meg, hogy éppen nem 1963-at írunk. Énektudásukat egyénenként is megvillogtatták, mivel majdnem mindenkinek volt szóló dala.

Ami még külön dobott a hangulaton: ennyi ismert sláger mellett nem átallottak becsempészni a repertoárba, egy kis tisztelgés gyanánt, néhány dalt más előadóktól. Megmutatták, hogy nincsenek leragadva a tengerparti rock ’n’ rollnál, bedobták a Credence Clearwater Revivaltól a Cottonfields című country slágert, a Rock’n’Roll Music-ot Chuck Berrytől és a mesterien hozott doo woop előadásmódot a Why Do Fools Fall In Love című Frankie Lymon-dalban.

Nagyon közel hozta a zenekart a nézőkhöz, hogy minden szám között ment a sztorizgatás: ki mikor írta az adott dalt, hogy George Harrisonnal Indiában miket éltek át, és sorolhatnánk. Ezeket megtámogatva a folyamatosan futó felvételekkel a hatalmas videokivetítőn. Miközben játszották a slágereket vagy az adott korabeli videoklip ment, vagy egy összevágott montázs szörföző csajokról a hatvanas évekből, de családi fotók, hot rod versenyek és megannyi felvétel gondoskodott az időutazásról.

A régi tagok közül már csak Mike Love és Bruce Johnston tagja a zenekarnak. Fotó: Bielik István - Origo

Bár nem fiatalok, mégis egyértelműen lejött, hogy nem hintaszékben gubbasztó papikról van szó. Folyamatosan ment a viccelődés, egymás ugratása. Még egy fiatal előadótól sem sűrűn látunk a hasonló műfajokban olyat, hogy ugrál, letérdel a színpadon, vagy éppen amikor a dobos nem kezdi el időben a dalt, akkor egyszerűen két méterről ráöntenek egy palack vizet. Mindezt hetven fölötti „bácsik” nyomták. Viccelődésből sem volt hiány: mikor egy már-már melankolikusan előadott történet alatt – ami patriotizmusról, egyenruhákról szólt – majdnem meghatódott a közönség, a végére kiderült, hogy igazából a dél-kaliforniai pomponlányok iránti tiszteletről van szó.

A magyar nézők pedig végig vették a lapot! Szinte nem volt olyan dal, amit a jelenlévők ne egy emberként énekeltek volna a zenekarral, hatalmas öröm, nevetés és jókedv jellemezte az egész koncertet. Egy szünetet beiktatva több mint két óra tiszta játékidőt élvezhettünk végig.