Kóti Árpád lett a nemzet színésze

Kóti Árpád Kossuth-díjas Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY színész Debrecen, 2014. május 18.
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Kóti Árpád színművész a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előtt 2014. május 17-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2014. május 18. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Kóti Árpád színművész a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előtt 2014. május 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Kóti Árpád színművészt választották meg a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Gera Zoltán helyére.
Vágólapra másolva!

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére Kóti Árpád kerül a testületbe.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Kóti Árpád színművész a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előtt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Méltó utód

Kóti Árpád 1934. november 15-én született a Békés megyei Bucsán. A Színművészeti Főiskolát 1958-ban végezte el, osztálytársa volt Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Madaras József, Margitai Ági. Első sikerét József Attila Hazám című versének elszavalásával még főiskolásként aratta tanára, Básti Lajos és osztálytársai előtt. 1958-ban a Békés Megyei Jókai Színházhoz szerződött. 1960 és 1963 között az egri Gárdonyi Géza Színházban, a veszprémi Petőfi Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is játszott. 1963-ban Lengyel György hívására a debreceni Csokonai Színházba szerződött, a rendező először G.B. Shaw Szent Johanna című darabjában instruálta. Az intézménynek több mint öt évtizede - ma már örökös - tagja, és a várost és a társulatot a budapesti Nemzeti Színházért sem volt hajlandó elhagyni.

Kóti Árpád első komoly sikerét a Kapaszkodj Malvin, jön a kanyar című színdarabban, a magyar hősi halott katona megformálásával aratta. Elsősorban drámai karakterszerepek alakítója, a legszebben, legtermészetesebben beszélő magyar színészek egyike. Szerepei közül kiemelkedik Csehov Ványa bácsija, Hamvai Kornél Márton partjelző fázik, Marin Drzic Dundo Maroje, valamint Tóth-Máthé Miklós Én, Károli Gáspár című darabjának címszerepe. Shakespeare Lear királyában először Edmund, majd Gloster szerepe találta meg, és 75 évesen eljátszotta a címszerepet is. Nagy sikert aratott Háy János Gézagyerek című darabjának Herda Pityujaként is. Filmen is játszott, többek közt a Tűzoltó utca 25., illetve a Ponyvapotting című alkotásokban.

Művészetének elismeréseként megkapta a Jászai Mari-díjat (1978), az érdemes művész (1985) és a kiváló művész címet (2001). 1990-ben Aase-díjjal tüntették ki, 2002-ben megkapta a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díját. Két alkalommal kapott Csokonai-díjat, 2005-ben pedig Debrecen Kultúrájáért díjjal ismerték el művészeti tevékenységét. Idén márciusban Kossuth-díjjal tüntették ki több mint öt évtizedes, kimagasló színművészi pályája elismeréseként. A díj átvételekor így fogalmazott. "A színészet a legnehezebb pálya. Ugyanakkor játék, amelybe nem kell belehalni".

Debrecenben találta meg a helyét Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

2011. május 2-án a Budapesten, a Thália Színházban vendégszerepelt a Csokonai Színház társulata. A Rivalda Fesztiválon a Revizor volt műsoron. A közönséget és a kritikát is megosztó előadásban, Kóti Árpád a szolga szerepében brillírozott.

Gera Zoltán, a Nemzet Színésze november 7-én, 92 évesen hunyt el. A Kossuth-díjas művész a magyar filmművészet olyan emblematikus alkotásaiban nyújtott felejthetetlen alakításokat, mint a Bakaruhában, az Édes Anna, a Kincskereső kisködmön, a Nárcisz és Psyché vagy A napfény íze. Munkásságáról bővebben itt olvashat.