Kiadatlan Radiohead-dal hallgatható meg online

Vágólapra másolva!
A Spooks című dal Paul Thomas Anderson Beépített hiba című új filmjéhez készült, a gitáros dalszerző, Jonny Greenwood átdolgozásában. 
Vágólapra másolva!

A Radiohead-rajongók valószínűleg már tűkön ülve várják Paul Thomas Anderson legújabb filmjét, ami január 5-én kerül a mozikba az Egyesült Államokban. Az egyelőre még magyar premierdátummal nem rendelkező Beépített hiba (Inherent Vice) című film ráadásul igen jól áll a legnagyobb internetes filmes adatbázis oldalán, hiszen a felhasználói szavazatok szerint 10-es skálán 8,2 pontot ér, így valószínűleg a Radiohead zenekar tagjai sem bánták meg, hogy a nevüket adták hozzá. Nem beszélve a kiváló szereposztásról, Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Reese Witherspoon és Benico Del Toro személyében.

Jonny Greenwood, az együttes gitárosa már korábban is dolgozott a rendezővel a Vérző olaj és a Master című filmekben, a mostani projekt azonban abban is különbözik, hogy a Spooks című dalt egy 2006-os koppenhágai Radiohead-koncerten már előadták. A Jonny Greenwood által átdolgozott verzióban – ami egyelőre csak a Stereogum oldalán hallgatható meg – ráadásul a Supergrass egykori tagjai, Dany Goffey és Gaz Coombes is közreműködnek, kiegészülve a film egyik szereplőjének, Joanna Newsomnak a hangjával. Durva hipnotikus hangvételben beszél rá a jazzes melankolikus instrumentális alapra. Jonny szerint – aki további kilenc score-on is dolgozik a londoni Royal Philharmonic Orchestrával – ez a verzió jóval atmoszferikusabb hatású lett. A filmhez készült teljes album december 15-én jelenik meg.