Kitört a háború Róma és Velence között

Vágólapra másolva!
A velencei filmfesztivál jövőjéért aggódik Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke, miután a római filmfesztivál jelentős támogatásáról döntött az olasz kulturális minisztérium.
Vágólapra másolva!

A minisztérium évente egymillió euróval járul hozzá az olasz főváros filmfesztiváljának költségvetéséhez, ezzel Velence veszélyes konkurenciára tesz szert. "Írni fogok Matteo Renzi miniszterelnöknek, hogy tiltakozzak a római fesztivál finanszírozása ellen, melyet októberben, alig néhány héttel a velencei filmszemle után tartanak.

A lagúnák városának fesztiválja régi hagyományokkal rendelkezik. Abszurd, hogy egy országnak két nagy filmfesztiválja legyen" - mondta Zaia, aki a római seregszemle azonnali megszüntetését követeli. A közfinanszírozásnak véleménye szerint egyetlen fesztiválra kellene vonatkoznia.

Korábban Ignazio Marino, Róma polgármestere elmondta, hogy az olasz kulturális minisztérium beszáll a római fesztivált szervező Cinema per Roma Alapítványba és egymillió euróval támogatja a rendezvényt. A fesztivált reklámok nélkül, magánszponzorok támogatása mellett minden évben október második hetében rendezik meg.

Az egyre nagyobb anyagi gondokkal küzdő római filmfesztivál jövője eddig kérdéses volt, a legutóbbi, októberi szemlén a nézőszám jelentős csökkenését tapasztalták. Az 2005 óta megrendezett fesztivál miatt a kezdetektől panaszkodik a velencei filmfesztivál.