Az énekhang mint hangszer – Budapest Voices interjú

Budapest Voices a capella együttes
a képen: Éry Dóra és Warnusz Zsuzsa
Budapest 2014.12.21.
Budapest Voices a capella együttes a képen: Éry Dóra és Warnusz Zsuzsa Budapest 2014.12.21.
Vágólapra másolva!
A Budapest Voices 2013-ban alakult, és a Tankcsapda Adjon az ég című slágerével énekelték be magukat a köztudatba. Warnusz Zsuzsával, a kórus művészeti vezetőjével, Éry Dórival, a csapat egyik altjával, illetve Nagy Szabolccsal, az együttes sajtómenedzserével beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

A 12 kiváló énekesből álló kórus nagy százaléka a Kőbányai Zenei Stúdió tanára, diákja vagy éppen már végzett diákja, de tagja az együttesnek színművésznő és képzett dzsesszénekes is.„Mostanra nagyon összeszoktunk, igazán családias a légkör, a mai próba után például megyünk Lajtai Katihoz egy közös karácsonyozásra, tavaly hatalmas házibuli lett belőle” – meséli nevetve Zsuzsa.

Budapest Voices a capella együttes tagjai: Éry Dóra és Warnusz Zsuzsa Forrás: Marton Szilvia

Nagy Szabolcs volt az ötletgazdája annak, hogy az együttes magyar undergrounddalokat dolgozzon fel, ő kereste fel Anga-Kis Miklóst, a jelenlegi koncertszervezőt. „A könnyűzenei kórusok többsége spirituálékat énekel, én pedig ettől eltérőt, valami különlegeset szerettem volna, olyat, amilyen nincs Magyarországon. Mindamellett pedig kíváncsi voltam, hogy olyan, általam is kedvelt dalok, mint az Álomtégla, a Dunántúli sláger, az Adjon az ég vagy a Hello Gagarin hogyan szólaltatható meg kórussal.

Warnusz Zsuzsa hangszereli át a dalokat, ő a Magyar Rádió Gyermekkórusában kezdte zenei pályafutását, jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdió tanára, tucatnyi produkcióban közreműködött, többek közt a Budapest Jazz Orchestrában, és ő volt az Emil.RuleZ! zongoristája és vokalistája is. „Az az ötlet, hogy valami vokális dolgot szeretnék csinálni, ami különleges, az motoszkált a fejemben már elég régóta. Miklós szintén ide járt a Kőbányai Zenei Stúdióba, tanítványom volt, részt vett kóruspróbáinkon, ezért jutottam eszébe, és így indult el hármunkkal. Mondhatjuk, hogy mi hárman vagyunk a Budapest Voices szülei” – emlékszik vissza Zsuzsa a kezdetekre.

Első daluk, egy Tankcsapda-feldolgozás 2013 nyarán jelent meg Forrás: Marton Szilvia

Énekhang mint hangszer

Az énekesek a hangjukkal szólaltatnak meg egy-egy hangszert, ami nem kevés kihívást jelent még a képzett előadóknak is. „Nincs állandó szekció a kórusban, nem mindig mindenki ugyanazt csinálja, de például a trombita szerepét Lajtai Kati és Faith Ildi ketten, a szopránok szokták vinni. Nyilván ez abból is fakad, hogy ez egy magasabb hangtónus. Dalfüggő, hogy mikor mit énekelnek, és hogy alakulnak a szerepek.” Az a capella műfaja hazánkban is egyre inkább előtérbe kerül. A Fool Moon tavaly a legjobb négy közé került a Dal című műsorban, a Pentatonix formáció pedig egészen a világhírnévig jutott. Éry Dóri szerint a Budapest Voices teljesen más, mint egy négy- vagy öttagú vokális produkció vagy egy tizenkét tagú együttes ütőhangszerrel: „Persze maga az undergroundrepertoár sem hétköznapi, meg a hangszerelésünk is egyedi.”

Ütőhangszeres kíséret

Az a capella eredetileg hangszeres kíséret nélküli előadásmódra utal, a kórust azonban egy ütőhangszeres is kíséri. Pusztai Csaba az ország legképzettebb dobosa, összesen hét zenei iskolát végzett el, köztük a Los Angeles-i Henry Mancini Institute-ot és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazzdob szakát, a Budapest Voices esetében pedig a karnagyi szerep az övé. „Tizenkét emberrel már szimfonikusabb igényű hangszereléseket lehet csinálni, mint négy-öt szólammal. Ekkora létszámnál már nélkülözhetetlen, hogy legyen egy irányító, aki vezényelné az egész produkciót, így az ütőhangszeres veszi át lényegében a karmester a szerepét. Adja a ritmust alánk.”

Kowa és az a capella

A dalok eredeti előadói mind nyitottak, már az elejétől fogva. A Budapest Voices első feldolgozása, mellyel berobbantak a köztudatba, a Tankcsapda Adjon az ég című száma volt. Ezután olyan együttesek dalait dolgozták fel, mint a Quimby vagy a Kowalsky meg a Vega. Zsuzsa elmesélte, hogy Lukács Laci még egy rádióinterjúban meg is dicsérte a feldolgozást: „Lukács Laciék kérték, hogy küldjük el a hanganyagot, majd összeülnek a zenekarral, és átbeszélik. Végül az áldásukat adták rá. Kowáéknak is tetszett, náluk az volt a különbség, hogy már hallottak rólunk, látták már a klipjeinket. Sőt, Kowa szerepel is a videoklipünkben, aminek nagyon örülünk. Szerencsére nem volt még rá példa, hogy valaki nemet mondott volna az átdolgozásunkra. Mostanra pedig több zenekar is megkeresett minket azzal, hogy dolgozzuk fel egy dalát.”

Betegség?

A kórusban minden szólamot egy-egy ember énekel, így ha valaki beteg lesz, nincs, aki beugorjon helyette. „Olyan nincs, hogy valaki megbetegszik koncert előtt (nevet). Persze, előfordult már. Téli időszakban ez pedig különösen aktuális, folyamatosan beteg valaki. De az együttes tele van hősökkel, akik bevállalják a koncertet. Ismerik a hangjukat és tudják, hogy meddig lehet terhelni. De komoly kérdés, hiszen egy szólamot egy ember énekel, és nincs beugró helyette” – mondja Zsuzsa.

Borbás Erika színművésznő például az A38-as koncert előtt kemény szteroidokat fujkált a torkába, hogy egyáltalán fel tudjon lépni. „Ha valakinek az együttesből önálló produkciója van, nem mondom, hogy könnyebb szívvel, de azt lemondja, itt más a helyzet, hiszen egymás felé is felelősséggel tartozunk” – tette hozzá Dóri.

Forrás: Marton Szilvia

Alternatívák és újévi nagykoncert

Az együttesnek idén jelent meg az Alternatívák című albuma, melyhez egy saját újság is készült. Hazánkban is többször volt példa arra, hogy már létező, ismert magazinok mellékleteként jelenjen meg egy lemez, de saját újságot még egy zenekar sem adott ki. „A Budapest Voices mindig arra törekszik, hogy valami olyan dologgal álljon elő, ami még nem volt. Ennek tudatában készült el a magazin is. Olvashatók benne cikkek a kórustagokról, interjúk az eredeti előadókkal, ezáltal színesebb és szélesebb látóképet lehet kapni rólunk.” Az együttes január másodikán, a MOM Kulturális Központban tartja az újévi nagykoncertjét, melyen hallható lesz egy új dal is.„Ez az első olyan helyszín, amikor le tudjuk ültetni az embereket, színházi körülmények között még nem léptünk fel. Az eddigi helyszíneken jellemző volt, hogy táncolt is a közönség, igaz, itt most erre nem lesz lehetőség, de nagyon hangulatos koncert lesz” – meséli a koncertről Dóri.

Az újévi koncert Facebook-eseményét itt találod!