Megfagyott a mozdony füstje

jégváros
Vágólapra másolva!
Gigantikus jégpaloták, hatalmas hó- és jégszobrok, jégcsúszdák és látványos jéglabirintusok is láthatók a világ legnagyobb jégfesztiválján.
Vágólapra másolva!

Minden év januárjában megrendezik a Nemzetközi Hó- és Jégfesztivált a Kína északkeleti részén található Harbin városában. Az 500.000 négyzetméteres parkban egy jégből faragott csodavilág épül palotákkal, hidakkal, szentélyekkel, pagodákkal és világhírű nevezetességekkel. Gigantikus jégpaloták csillogó mesebirodalma ez, a tél legszebb fesztiválja.

A világ legnagyobb jégfesztiválja

Harbin Kína egyik leghidegebb települése, melyet gyakran neveznek a jég városának is, hiszen januárban nem ritka a mínusz 16 fokos hideg. Itt épül fel minden évben, idén már 31-dik alkalommal, egy mesés jégbirodalom, az Ice City.

Így faragják a jégvárost Forrás: AFP/Fred Dufour

A fényesen ragyogó jégpaloták között különleges jégszobrok és hóból készült alkotások is láthatók.Több ezer jégszobrász dolgozik az egyedi alkotásokon, melyek évről évre újabb témákat jelenítenek meg a parkban.

Tavaly például a világ néhány híres építészeti remekművének mása is felépült, illetve monumentális ókori nevezetességeket is kifaragtak a jégszobrászok. A hidak, tornyok és kastélyok mellett az Empire State Building és Római Colosseum élethű mása is látható volt.

Még a mozdony is jégből van

Az idei fesztivál egyik fő látványossága egy életnagyságú gőzmozdony, melynek még gomolygó füstjét is megalkották jégből a művészek. A parkban emellett felépül egy látványos jéglabirintus és egy hatalmas jégcsúszda is a közel két hónapig tartó fagyos fesztivál idejére.

A január 5. és február 25-e között látogatható Nemzetközi hó- és Jégfesztivál éjszaka gyönyörű kivilágítást kap, az egész jégvárost színes LED fényekkel világítják ki. A csillogó üvegpaloták színes fényben úszva különösen varázslatos látványt nyújtanak, írja az Impress Magazin.

Színes fényben úsznak a jégpaloták Forrás: AFP
Ilyen az élet jégvárosban Forrás: AFP/Fred Dufour
Idén a jégmozdony a fő szenzáció Forrás: AFP
Még csúszdázni is lehet Forrás: AFP
Jégbe fagyott erotika Forrás: impressmagazin