Eltávolították a vizeletben úszó Krisztus fényképét

piss christ ap
Az avignoni kiállításon megrongált Piss Christ. A kép 2011 áprilisában készült
Vágólapra másolva!
A Charlie Hebdo nevű szatirikus politikai lap elleni brutális terrortámadás után az Associated Press eltávolította fényképarchívumából azokat a képeket, amelyek Andres Serrano 1987-ben készült híres-hírhedt fotográfiáját, a Piss Christ című munkát ábrázolták.
Vágólapra másolva!

A Piss Christ című képen egy homályos, sárgás fényben úszó feszület látható. A különleges vizuális hatást az okozza, hogy a feszület egy pohár vizeletben, a művész saját vizeletében lebeg, ahogy arra a kép címe is utal.

Az amerikai művész és fotográfus botrányos alkotása első kiállítása óta vitákat provokál. A művész még 2011-ben, a mű elkészülte után közel 15 évvel is halálos fenyegetéseket kapott az alkotás miatt, egy kiállításon pedig katolikus tiltakozók egy csoportja kalapáccsal rongálta meg az Avignonban kiállított képet. A Katolikus Liga 2012-ben és 2014-ben is élesen elítélte a művet.

Az avignoni kiállításon megrongált Piss Christ. A kép 2011 áprilisában készült Forrás: AFP/Boris Horvat

Ezalatt az idő alatt a kép mindvégig elérhető volt az AP képarchívumában. Egészen tegnapig.

Az AP volt az egyik olyan hírszolgáltató, amelyik a párizsi vérengzés után képein elhomályosította a Mohamedet ábrázoló Charlie Hebdo-címlapokat.

Az ügynökség szóvivője elmondta, hogy a homályosítás oka az, hogy évek óta igyekeznek mellőzni a botrányt keltő, sértő képeket az archívumukban. Így tett egyébként a CNN is, amiért élesen kritizálták a hírcsatornát.

Egy újságíró hívta fel a figyelmet arra, hogy a Piss Christ a Mohamed-karikatúrák eltávolítása után is elérhető volt az archívumban, ez után a cikk után távolította el az AP a képet, feltehetően ugyanabból az okból, amiért a karikatúrák kikockázása mellett döntött.

Az ügynökség egyelőre nem kommentálta a Piss Christ eltávolítását, írta a Politico nyomán a Huffington Post.

Serrano egyébként, aki maga is keresztény, többször nyilatkozta a műről az elmúlt években, hogy az semmilyen politikai tartalommal nem bír és a Krisztus-ábrázolások eljelentéktelenedéséről, a Jézus szavait saját céljaikra kiforgatók képmutatásáról szól.