Weöres Sándor versét küldjük a Holdra

2015.01.24. 19:51

A költő Szembe-fordított tükrök című versének híres részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra. 

 

A Kultúrpart által lebonyolított verseny csütörtökön, az internetes portál hetedik születésnapján zárult le. A tét az volt, hogy melyik magyar vers utazzon a Puli Space Technologies által fejlesztett űrszondával a Holdra.

Január elsejéig több száz verset, illetve versrészletet neveztek az olvasók, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a tizenöt "legholdravalóbbat", majd a végső győztest ismét az olvasók szavazhatták meg. Sokáig Petőfi vezetett, valamint Pilinszky János és József Attila is jól szerepelt, ám végül Wöres Sándor mindenkit beelőzött, és magabiztosan nyerte a szavazást.

Végül mindenkit beelőzöttForrás: MTI/Czika László

A győztes sorok A teljesség felé című kötetből származnak:

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

A  szakmai zsűri tagja volt Molnár Piroska színművész, Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költő, valamint a Pulit fejlesztő csapat vezetője, Pacher Tibor fizikus.

Bíznak a sikerben

A Puli űrszonda amúgy a Google Lunar XPRIZE versenyre készül. Ennek lényege, hogy a nevező csapatok olyan önműködő felderítő robotokat fejlesztenek, amelyek sikeresen eljutnak a Holdra, képesek a felszínen legalább fél kilométert megtenni, és onnan nagy felbontású képeket, illetve videókat visszaküldeni a Földre.

 A Puli a tervek szerint 2016 második felében érkezhetne a Holdra, addig azonban számos, elsősorban anyagi természetű nehézséget kell leküzdenie a fejlesztőknek - olvasható a közleményben. A 2010 óta fejlesztett űrszonda az eddigi teszteken sikeresen teljesített, ezért a fejlesztők remélik, a magyar lehet a negyedik nemzet, amelynek járműve eljut a Holdra.