Megtalálták az elveszettnek hitt regényt

Harper Lee amerikai regényíró
(FILES) This November 5, 2007 photo shows US President George W. Bush(Not seen) presenting the 2007 Presidential Medal of Freedom to Pulitzer Prize-winning author Harper Lee in the East Room of the White House in Washington, DC. Publisher Harper announced on February 3, 2015, "Go Set a Watchman," a novel completed in the 1950s and set aside, will be released July 14, 2015. "Go Set a Watchman" is actually a sequel to "To Kill a Mockingbird," even though it was finished earlier. The 304-page book will be Lee's second, and the first new work in more than 50 years. AFP PHOTO/Mandel NGAN / FILES
Vágólapra másolva!
Harper Lee ügyvédje megtalálta az elveszettnek hitt kéziratot.
Vágólapra másolva!

Harper Lee debütáló regénye megkapta a Pulitzer-díjat, 40 millió példányban kelt el világszerte, és sokáig vezette a különböző toplistákat. Az óriási sikert azonban hosszabb alkotói válság követte, Harper Lee az elmúlt 55 évben nem írt semmit.

Kedden azonban bejelentette, hogy megjelenteti második könyvét, így 55 évvel később folytatja világhírű regényét, az amerikai délvidéken játszódó, rasszizmusról szóló és számos önéletrajzi elemet tartalmazó Ne bántsátok a feketerigót!.

A folytatás 20 évvel később játszódik, az első részből ismerős Scout már felnőttként tér vissza New Yorkból szülővárosába, Maycombba, hogy meglátogassa apját. Az új regény címe Go Set a Watchman, és az első hírek szerint körülbelül 300 oldal.

George W. Bush és Harper Lee 2007-ben Forrás: AFP/Mandel Ngan

A 88 éves Harper Lee nem hall jól és majdnem teljesen vak. Abban az alabamai városkában él visszavonultan egy öregek otthonában, ahol régi barátjával, Truman Capoteval is sok időt töltött el.

A folytatást korábban írta

Annak ellenére, hogy a történet folytatásáról van szó, a most megjelenő könyvet Lee korábban írta, mint a Ne bántsátok a feketerigót!. A kézirat akkori szerkesztője azonban azt javasolta Lee-nek, hogy írjon egy történetet a kislány szemszögéből - ez lett a Ne bántsátok.... A másik kéziratról Lee évtizedekig azt hitte, hogy elveszett, azonban három hónappal ezelőtt megtalálta az író ügyvédje.

A könyv júliusban fog megjelenni, a Ne bántsátok a feketerigót! kiadása után pont 55 évvel.

A bejelentés kisebb zavart okozott a Twitteren, mert miközben a regény kedvelői lelkesen hírt adtak a folytatásról, véletlenül elárulták, hogy Lee-ről azt gondolták, hogy férfi. Még Jon Sopel, a BBC egyik amerikai szerkesztője is elvétette az író nemét, ami rámutat arra a sajnálatos tényre, hogy sokan még ma is azt veszik természetesnek, hogy a sikeres, jelentős írók csak férfiak lehetnek.