Gyanús a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása

ne bántsátok a feketerigót
Vágólapra másolva!
Az új regény valójában nagyon is régi, ráadásul már visszautasította egy kiadó. Vajon tényleg Harper Lee döntött a kiadásáról? 
Vágólapra másolva!

A héten adtunk hírt az év irodalmi szenzációjának ígérkező információról, miszerint 55 év után megtalálták Harper Lee elveszettnek hitt regényét. A rajongókat még inkább lázba hozta, hogy az előkerült kézirat az írónő világhírű könyve, a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása.

A regény már a bejelentés előtt is elég előkelő helyen szerepelt általában az Amazon eladási listáján, de most éppen a negyedik helyen tanyázik. Ennél meglepőbb azonban, hogy a listát az a Go Set a Watchman vezeti, aminek még borítója sincs, hiszen csak hónapok múlva fog megjelenni.

Interjúkat is alig adott

Lee 1960-as debütáló regénye óriási siker volt, megkapta a Pulitzer-díjat, több mint 40 millió példányban kelt el, és Hollywood is hamar lecsapott rá. Gyakorlatilag azonnal irodalmi klasszikussá vált. A könyv körüli felhajtás annyira zavarta az írónőt, hogy azóta egyetlen regényt sem publikált, visszavonult életet élt, interjúkat is alig adott.

Visszavonult életet élt, interjúkat is alig adott Forrás: AFP/Mandel Ngan

Úgy tűnt, az első regény egyben utolsó is lesz, mígnem az írónő ügyvédje előállt az állítása szerint három hónappal ezelőtt megtalált folytatással, amit valójában Harper Lee korábban írt, mint a Ne bántsátok a feketerigót!.

A sztori azonnal gyanús volt nekünk, és az első lelkesedés lecsengése után az angolszász sajtóban többen hangot is adtak kételyeiknek: a New York Times például a Ne tedd ezt Harper Lee! című szerkesztőségi véleménycikkben.

Ugyanis bizonyos jelek arra engednek következetni, hogy engedve a kétségtelenül hatalmas nyomásnak, ami további Harper Lee-könyvek megjelenését várja, a hagyatékon egyesek nyerészkedni akarnak és kihasználják az idős írónő védtelenségét.

A hagyatékon egyesek nyerészkedni akarnak Forrás: yesandies.org

Gond van a memóriájával is

A 88 éves Lee jelenleg egy Monroeville-i öregek otthonában él, kerekesszékhez kötve. Rosszul hall és gyengén lát, régi ismerőse, a kisváros metodista lelkésze szerint 2007-es stroke-ja óta az emlékezetével is komoly gondok vannak. „Mindenki levonhatja a következtetést. Valószínűleg ugyanarra fognak jutni, mint én. Nagyon meglepett a hír. A nyolcvanas évek óta ismerem őt, a testvérét ’65 óta, soha nem utaltak arra, hogy további könyveket akarnak kiadni” – mondta a lelkész.

Sam Therell, az írónő másik ismerőse szintén megdöbbent a hír hallatán. "Mindig is világossá tette, hogy nem akar több könyvet kiadatni és kerülni szeretné a reflektorfényt valamint a médiafigyelmet. Így nagyon meglepő, hogy most hirtelen milyen lelkes az új könyv kapcsán" – nyilatkozta a Telegraphnak. Therell egészen a legutóbbi évekig minden héten látta az írónőt, amikor burgonyalevest hozott neki. Ezeket a látogatásokat a Telegraph szerint Tonja Carter, a szerző jelenlegi ügyvédje állította le.

A hitelességét nehéz ellenőrizni

Lee kiadója közleményben igyekezett lehűteni a kedélyeket. Ebben az állt, hogy az írónő jól érzi magát és lelkes a reakciók hallatán – azonban az állítás hitelességét nehéz ellenőrizni, mivel Harper Lee-t közvetlenül lehetetlen elérni. Még a Go Set a Watchman kiadója sem beszélt vele, csak közleményekben és ügyvédeken keresztül kommunikáltak. Az írónővel csak Tonja Carteren keresztül lehet felvenni a kapcsolatot, már ha az ügyvéd hajlandó lenne felvenni a telefont vagy válaszolni az e-mailekre.

Gyanús a folytatása Forrás: drawalot.com

Harper Lee-t legutoljára testvére, Alice Lee temetésétén lehetett látni körülbelül három hónappal ezelőtt. A 103 évesen elhunyt Alice Lee volt Harper Lee ügyvédje, képviselője, hagyatékkezelője és védelmezője évtizedek óta. Őt váltotta Tonja Carter, Alice Lee korábbi protezsáltja, aki állítólag megtalálta azt elveszettnek hitt kéziratot egy „biztonságos helyen”, ami valószínáleg Alice Lee széfje vagy trezorja lehetett. A feltételezések szerint a kézirat egy gépelt Ne bántsátok a feketerigót!-példányhoz volt erősítve.

Korábban írta, mégis folytatásként jelenik meg

Harper Lee hivatalos közléséből tudható, hogy a nyáron megjelenő regény valójában a Ne bántsátok a feketerigót! másik, korábban írt verziója, amit akkori szerkesztőjének tanácsára írta meg.

A Lee-kutatókat nem lepte meg a második kézirat előkerülése, mert régóta feltételezték a létezését. Tovább bonyolítja viszont a helyzetet, hogy bizonyos későbbi interjúk és hivatalos levelezések egy lehetséges harmadik kéziratról is beszélnek, ami Atticus munkacím alatt futott.

Az nem világos, hogy a Go Set a Watchman másik verziójáról van-e szó, vagy egy teljesen különböző történetről. Maga Alice Lee is beszélt a hetvenes években a BBC-nek egy kéziratról, amit elloptak az írónő New York-i lakásából.

Az is lehetséges, hogy Harper Lee a szerkesztő javaslatára változtatta az Atticus címet Ne bántsátok a feketerigót!-ra, hiszen a kiadó ötlete volt az is, hogy az írónő ne eredeti nevén szerepeljen a borítón.

Megfeledkezett a világszenzációról

Az írónő londoni ügynöke, Andrew Nurnberg szerint Harper Lee egyértelműen örömmel nézett a bejelentés elé, amikor múlt hónapban meglátogatta őt Monroeville-ben. Ugyanakkor Wayne Flynt, Harper Lee régi alabamai barátja azt állította, hogy a hír bejelentése előtti napon járt az írónál, aki egyszerűen elfelejtette megosztani vele ezt a minden bizonnyal számára is fontos eseményt, adta hírül az NPR.

Tavaly a Gawker riportere ennél is tovább ment, amikor egy Harper Lee-ről szóló könyv megjelenése kapcsán azt írta, hogy tudomása szerint az íróval előfordul, hogy nincs tisztában azoknak a papíroknak a tartalmával, amit aláír, alkalomadtán Carter tanácsára. Erről korábban már Alice Lee is beszélt, amikor a testvérpár összetűzésbe keveredett egy Harper Lee-ről cikkező újságíróval.

A Go Set a Watchman kétmillió példányban fog megjelenni júliusban, számottevő szerkesztés nélkül.