A Harry Potter miatt világelső a brit könyvkiadás

Harry Potter
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia több könyvet ad ki a lakossága számához viszonyítva, mint bármely más ország. Tavaly 184 ezer címet publikáltak, így 2870 jutott egymillió brit lakosra – ismertette a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége.
Vágólapra másolva!

Abszolút értékben persze nem a szigetország vezet: Kínában 444 ezer, az Egyesült Államokban közel 305 ezer cím jelent meg. Az összlakosságához viszonyítva azonban az Egyesült Államok csak a tizenkettedik, Kína pedig a huszonötödik helyen áll a könyvkiadás terén.

A BBC News beszámolója szerint az olyan bestsellerek emelik Nagy-Britanniát a toplista élére, mint a Harry Potter- és A szürke ötven árnyalata-sorozat, vagy Jamie Oliver szakácskönyvei. Az efféle világsikerek teszik ki ugyanis a könyvforgalom csaknem 40 százalékát, megteremtve a kiadók financiális hátterét ahhoz, hogy új szerzőkkel próbálkozzanak.

J. K. Rowling sokat tett a brit könyvpiacért Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Legjobban Tajvan és Szlovénia közelíti meg a briteket: mindkét országban 1831 cím jut egymillió lakosra. A sorban Spanyolország következik a millió lakosonként számított 1626, majd Grúzia 1547 és Csehország 1509 címmel.

Magyarország sem áll rosszul

A britek első helyét Richard Mollet, a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége (IPA) vezetője történelmi és kulturális okokkal magyarázta. "Nagyszerű elbeszélői hagyománnyal rendelkezünk. Több évszázados tapasztalatunk van a könyvkiadás terén, a gazdaságunk támogatja a kreativitást" – hangsúlyozta.

A kiadói adatait nem minden ország hozza nyilvánosságra Európában, ám azon országok közül, amelyek ezt megteszik, Belgium kullog a sor végén, ahol 490 cím jut egymillió lakosra.

Rákérdeztünk a Központi Statisztikai Hivatalnál a hazai adatokra is, március közepére ígérték a számokat. Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének igazgatója elmondta az Origónak, hogy 2013-ban mintegy 12 ezer cím jelent meg Magyarországon, ha az időközben államosított tankönyvpiacot is beleszámítjuk.

Fontos, hogy mindez az adott évben megjelent címek számára vonatkozik. A példányszámra vagy a megvásárolt könyvek számára nem feltétlenül következtethetünk belőle.