Sam Smith nagy sikerét hozta az 57. Grammy-díjátadó gála, a négy legfontosabb kategóriából háromban a fiatal brit énekes nyert, az év albuma azonban Beck Morning Phase című lemeze lett. Antal Nimród Metallica Through the Never című zenés filmje végül nem nyert díjat.

A gála televíziós közvetítésén 23 produkciót láthattak a televíziónézők, a sort az AC/DC nyitotta új számával, a Rock or Bust cíművel. Énekelt Ariana Grande, Miranda Lambert, Katy Perry, Beyoncé, Tom Jones és Jesse Jay.

A gálán fellépett többek között az AC/DC ausztrál rockzenekar isForrás: MTI/AP/Invision/John Shearer

Közös dalt adott elő Rihanna, Paul McCartney és a 23-szoros díjazott Kanye West, aki hat év után szerepelt újra Grammy-gálán. Színpadra állt Madonna, Ed Sheeran és Chris Martin is, valamint Pharrell és a világhírű kínai zongoraművész, Lang Lang.

Sam Smith diadala

Sam Smith a kilencszeres Grammy-díjas Mary J. Blige oldalán adta elő Stay With Me című slágerét, amelyért megkapta az év dalának és az év felvételének járó díjat.

Sam Smith brit énekes, miután átvette az év legkiemelkedőbb új előadójának járó gramofont a Grammy-díjak 57. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Staples CenterbenMTI/AP/Invision/John Shearer

A 22 éves brit énekes lett a legkiemelkedőbb új előadó, így a négy legfontosabb kategóriából - az év albuma, az év dala, az év felvétele és az év újonca - háromban ő diadalmaskodott.

Hallgassák meg Sam Smith díjnyertes dalát:

Díjat adott át Barry Gibb, a Bee Gees egyetlen még élő tagja és Prince, aki az év albumának járó Grammyt nyújtotta át.

Enrique Iglesias adta át az év dalának, Stevie Wonder és Jamie Foxx pedig az év felvételének járó elismerést. Beyoncé a legtöbbször jelölt női előadó a Grammy történetében, 47-szer jelölték, a korábbi rekordot Dolly Parton tartotta 46 jelöléssel. Az év albuma díjat azonban még soha nem nyerte el.

Legjobb albumok

A legjobb rock album a Morning Phase, a legjobb pop album Sam Smith In the Lonely Hour című korongja lett. Az év country lemezének járó Grammy-díjat a Platinum kapta Miranda Lamberttől, míg a legjobb alternatív zenei album a St. Vincent lett St. Vincenttől.

Beck amerikai zenész, miután átvette az év rock albumáért (Morning Phase) járó gramofontForrás: MTI/AP/Invision/John Shearer

A rap lemezek között Eminem nyert a The Marshall Mathers LP 2 című anyagával. Utóbbi kategóriában először avathattak volna női győztest Iggy Azalea révén, de az ausztrál énekesnő végül hoppon maradt.
Az év könnyűzenei producerének Max Martint választották.

Obama is üzent

Míg tavaly az azonos neműek házasságkötésének elismeréséért, addig idén a nemi erőszak és a bántalmazás ellen emeltek szót a gálán.

Barack Obama elnök üzenetében arról beszélt, hogy a művészeknek nagy hatással van a közvéleményre, így módjukban áll befolyásolni az emberek gondolkodását.

Arra kérte a zenészeket, vegyék rá rajongóikat, hogy álljanak a bántalmazás felszámolásának ügye mellé, s így senkinek se kelljen félelemben élnie.

Antal Nimród is versenyben volt

Idén 83 kategóriában osztottak ki díjat. Antal Nimród munkája a legjobb zenés filmek között volt versenyben a rangos elismerésért, de végül alulmaradt a 20 Feet From Stardom című alkotással szemben, amely tavaly Oscar-díjat nyert