Ez a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélye

Leonardo Da Vinci
Vágólapra másolva!
Leonardo da Vincinek tulajdonított olajfestményt foglaltak le Svájcban. A hatóságok keddi tájékoztatása szerint egy évszázadok óta elveszettnek hitt, felbecsülhetetlen értékű portréról van szó. A mű eredetiségét azóta több szakértő is megkérdőjelezte.
Vágólapra másolva!

A 61-szer 46,5 centiméteres alkotást az olasz rendőrség kérésére foglalták le, a hatóságok gyanúja szerint illegálisan került Svájcba, ahol egy luganói széfben őrizték.

Isabella d'Este portréja lehet

Ha a széfben talált képről bebizonyosodik, hogy tényleg Isabella d'Este elveszettnek hitt portréja, amelyet a reneszánsz zseni festett, az igazi művészettörténeti szenzáció. A festmény eredetiségével kapcsolatban azonban több szakértő is kételkedik.

Klaus Albercht Schröder, a bécsi Albertina igazgatója primitív munkaként jellemezte a művet. Szerinte a portré a reneszánsz mester munkáiból összeollózott motívumokból áll, és úgy tűnik, mintha Leonardo egy utánzója "töltötte volna ki rajta a mérgét".

A festmény egyértelműen a Louvre-ban látható rajz alapján készült Forrás: Artnet News

Frank Zöllner, egy másik elismert Leonardo-szakértő még nyíltabban fogalmazott. Színtiszta badarságnak nevezte, hogy da Vinci festette volna a Svájcban lefoglalt portrét. "A legapróbb jel sem utal erre" - jelentette ki, és emlékeztetett arra, hogy mindössze egyetlen szakértő véli úgy, hogy Leonardo festette a képet.

Leonardo festhette a portrét

Az említett szakértő nem más, mint Carlo Pedretti. Az olasz művészettörténész azonban szerdán hangsúlyozta, hogy sohasem tulajdonította da Vincinek a művet, amelyet néhány éve Svájcban volt alkalma megtekinteni, miután a tulajdonos ügyvédje kapcsolatba lépett vele.

Mindössze annyit állított, hogy vannak ígéretes részletek, de további vizsgálatokat és egyeztetéseket javasolt francia, angol és amerikai kollégáival, mielőtt nyilvánosságra hozzák az ügyet.

A Corriere della Sera című olasz lap Sette című melléklete azonban 2013 októberében - Pedretti megállapításait idézve - azt írta, hogy a mantovai őrgróf feleségének a reneszánsz mester által készített portréját rejtheti egy svájci páncélszekrény.

Leonardo híres önarcképe Forrás: Wikimedia Commons

A festmény a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélye. A márkinét Leonardo bizonyosan megrajzolta - az az alkotás a Louvre falán lóg - és úgy tudni, hogy Isabella d'Este megrendelt egy őt ábrázoló festményt is.

A Svájcban lefoglalt portréról egyértelműnek tűnik, hogy a rajz alapján készült, de - mint azt Jacques Franck francia szakértő 2013-ban megjegyezte - vélhetően nem a mester festette - vagy nem teljes egészében -, és később is lett kész, a 16. vagy a 17. században.

Jelenleg mindössze 23 olyan művet tartanak számon, amelyet biztosan Leonardo da Vinci készített - emlékeztetett az Artnet művészeti portál, hozzátéve, hogy az életmű bővülése óriási szenzációt jelentene.

Az ANSA olasz hírügynökség szerda esti jelentése szerint az ügyben hét személy - a képet birtokló idősebb pár, az ügyvédjük, két műkereskedő és két rendőr - ellen folyik vizsgálat.