Elhunyt a 101 éves magyar festő

CS. Erdős Tibor
Szőnyi István és Aba-Novák Vilmos tanítványa volt
Vágólapra másolva!
Cs. Erdős Tibor a 20. századi magyar festészet kimagasló alakja volt, aki Románia és Magyarország Lovagkeresztjét is megkapta hosszú pályafutása során.
Vágólapra másolva!

Berettyóújfaluban született, a trianoni döntés után családjával Nagyváradra költözött. Eredetileg vasesztergályos szakmát tanult, 1939-1940-ben a brassói repülőgyárban dolgozott.

1945-ben elvégezte a budapesti Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolát, ahol többek között Szőnyi István, illetve Aba-Novák Vilmos növendéke volt.

1945-1959 között alapító tagja és tanára volt a nagyváradi képzőművészeti iskolának, majd a kolozsvári Magyar Képzőművészeti Főiskolának, a mai Művészeti és Design Egyetem elődjének.

Szőnyi István és Aba-Novák Vilmos tanítványa volt Forrás: www.galeriaquadro.ro

Kiemelkedőek murális alkotásai és portréi

1959-1974 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezető díszlettervezőjeként dolgozott. Cs. Erdős Tibor állandó résztvevője volt a romániai hivatalos tárlatoknak és több külföldi kiállításon is bemutatta képeit. Munkái romániai és magyarországi múzeumokban láthatók. Művei közül kiemelkedőek murális alkotásai és portréi.

A festőművész pályafutása során számos díjat és kitüntetést vehetett át. Megkapta a Nagybányai Ünnepi Hét festménypályázatának II. díját (1943), az Erdélyi Hivatalos Szalon díját (1947), Románia Lovagkeresztjét (2002) és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (2007) is, 2011 óta Berettyóújfalu díszpolgára volt.