Vágólapra másolva!
A Liget Projekt keretében a Szépművészeti Múzeum épületét teljesen felújítják. Baán László igazgató szerint az átalakítás nagyjából két évig tart majd, 2017 nyarától pedig ismét beköltöznek a Hősök terén található épületbe, hogy 2018 tavaszán már ismét kiállításokat rendezzenek. Addig a Nemzeti Galériában lesznek majd "szépművészetis" kiállítások.
Vágólapra másolva!

A gyűjtemény, amelynek jelentős része jelenleg a Szépművészeti Múzeum úgynevezett Román Csarnokában porosodik, az antikvitástól a reneszánszig reprezentálja a művészettörténeti korszakok jelentős műveit, de 1946 óta nem látogatható.

A felújítás a Szépművészeti egyik régi problémáját is megoldja. A romló állagú Román Csarnokét, amelyben az elmúlt 70 évben nem járt látogató, és fotós is csak ritkán. A termet 1945-ben zárták le a közönség elől, miután a II. világháborúban megsemmisült az üvegteteje.

A II. világháborúban megsemmisült az üvegteteje Fotó: Bielik István - Origo

Ezt ugyan később helyrehozták az akkori technológiai szinten, de a nagy esőzések idején itt-ott beázik. Az ezer négyzetméteres teremben antik, középkori és reneszánsz szobrok gipszmásolatait tárolják, amelyet még a 19. és a 20. századfordulóján vásárolt a magyar állam.

A gipszszobrok kimentek a divatból

A gipszmásolatok tára száz évvel ezelőtt a múzeum egyik fő attrakciója volt, de később ez a műfaj kiment a divatból. A második világháború idején ezeket a műveket már értéktelennek tekintették, így nem is törődtek a megmentetésükkel. Később sem jött divatba, így a mostoha sorsú Román Csarnokot raktárnak használták. Erről tanúskodik a ma is látható polcrendszer, amit még a 80-as években építettek.

Antik, középkori és reneszánsz szobrok gipszmásolatait tárolják Fotó: Bielik István - Origo

Költöznek a gipszszobrok

Azóta azonban nagyot fordult a világ, mára ezek a gipszmásolatok újra felkeltették a szakmai érdeklődést. 2013-2014 során nézték át restaurátorok a szobrokat. Eredetileg kb. 300 gipszmásolatot tároltak a csarnokban, a háború után azonban ennek nagyjából a fele maradt meg.

Költöznek a szobrok Fotó: Bielik István - Origo

Komoly fejlemény, hogy hamarosan a nagyközönség is megtekintheti majd a 70 éve elzárt műveket. Egy részük a komáromi Csillagerődbe kerül, többek között Donatello Gattamelata lovasszobrának másolata is. A többit pedig a Szabolcs utcai látványraktárban helyezik el.

A 2018-as újranyitás után a most elfalazott Román Csarnokot is összenyitják a többi teremmel, így látogatható lesz. Baán László elmondta, hogy az újranyitás után olyan rohamra számítanak mint a 200 ezer látogatót vonzó Rembrandt-kiállítás.

Antik, középkori és reneszánsz szobrok gipszmásolatait tárolják Fotó: Bielik István - Origo

Aki nem akar három évet várni, most vasárnap megnézheti a Román Csarnokot. 15 órától 22 óráig kis csoportokban engedik majd be az érdeklődőket, ez alatt kb. 800 ember járhatja be a termet.

A Román Csarnok most Fotó: Bielik István - Origo

A Hősök terén az 1938 előtti állapotot fogják visszaállítani.