A nap, amikor fél tonna Beatles-parókát szállítottak Amerikába

beatles 1964
English band The Beatles (from left to right), John Lennon, Paul McCartney ,Ringo Starr and George Harrison are pictured, in 1964, in London. AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
A Beatles diktálja a hajdivatot, Ozzy Osbourne levizel egy kápolnát, Roxette áttöri a falakat, míg Mariah Carey "gyilkos dala" arat a slágerlistákon. Avagy minden, ami február 19-én történt a zenében.
Vágólapra másolva!

1964-ben ezen a napon egy brit hajós cég fél tonna Beatles-stílusú parókát szállított az Egyesült Államokba. Később egy amerikai riporter megkérdezte John Lennont, hogy hogy érinti az, hogy amerikai tinédzserek milliói akarnak rájuk hasonlítani. "Ők nem is utánoznak minket, hiszen mi nem is hordunk parókát" – felelte John. Ott a pont.

A Beatles 1964-ben (balról jobbra): John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr és George Harrison Forrás: Origo

50 éve, 1965-ben ezekben a napokban is dolgozott a Beatles az Abbey Road stúdióban. Ezen a napon You're Going to Lose That Girl című dalukat rögzítették, ami később a nagy sikerű Help! albumon jelent meg.

1966-ban Lou Christie Lightin Strikes című dala taszította le az amerikai slágerlisták éléről, Nancy Sinatra These Boots Are Made For Walkin' gigaslágerét, ami az Egyesült Királyságban továbbra is tartotta listavezető pozícióját.

1972-ben Harry Nilsson Without You című dala kezdte meg négy hétig tartó listavezetését, amit később számtalan előadó is feldolgozott. Kizárt, hogy valamelyikbe ne futottál volna bele.

1976-ban letartóztatták a Tower of Power egy korábbi tagját, Rick Stevenst, akit három ember meggyilkolásával gyanúsítottak. A bíróság később bűnösnek találta, és életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

1982. február 19-én San Antonióban letartóztatták Ozzy Osbourne-t, miután az alamói kápolnára vizelt. Osbourne-t, aki saját bevallása szerint csupán csak könnyíteni akart magán, 10 évig eltiltották a Texas állambeli koncertezéstől.

Ozzy Osbourne csak könnyíteni szeretett volna magán Forrás: RIA Novosti/Vladimir Vyatkin

1983-ban ezen a napon került a brit slágerlisták élére Kajagoogoo Too Shy című slágere. A dal, ami több európai országban is listavezető volt, Németországban öt hétig volt a csúcson. A Kajagoogoo soha többé nem tudta megismételni ezt a sikert, bár ezen kívül négy slágerük is a brit TOP40 közé került.

1992-ben ezen a napon kezdte meg tokiói tripla koncertjét a Guns N' Roses. Az Use Your Illusion turné keretében három egymást követő napon adtak telt házas koncertet. A Tokyo Dome Japán legnagyobb koncertterme, 55 000 ülőhelyet biztosít.

1994-ben Mariah Carey ezen a napon érte el először a slágerlisták csúcsát Without You című slágerével. A dalt, amit eredetileg a Badfinger nevezetű csapat két tagja, Pete Ham és Tom Evans írtak 1970-ben, napjainkig több mint 180 előadó dolgozta át. Legelőször Harry Nilsson vitte a slágerlisták élére 1972-ben, Mariah Carey pedig 1994-ben tette világslágerré. Miután kiadta a dalt, rá egy héttel Harry Nilsson szívrohamot kapott. Az eredeti dal írói, Pete és Tom, egy életen át viaskodtak, hogy kapjanak a jogdíjakból. Később mindketten öngyilkosok lettek. Pete Ham 1975-ben, Tom Evans 1983-ban követett el öngyilkosságot. "Minden idők gyilkos dala" – kommentálta a furcsa egybeeséseket egy interjúban Paul McCartney.

1995-ben a Mötley Crüe dobosa, Tommy Lee és a Baywatchból ismert Pamela Anderson ezen a napon házasodott össze. Pamela és Tommy négy nappal az esküvőjük előtt jöttek össze, később pedig az internetre felkerült szexvideójukról híresültek el. 1998-ban elváltak.

Pamela Anderson és Tommy Lee 1995-ben Forrás: AFP/Jacques Soffer

1995-ben a Roxette volt az első nyugati zenekar, akik koncertet adhattak Pekingben, George Michael 1984-es koncertje óta.

1996-ban Björk ezen a napon tért haza Bangkokból a fiával, Sindrivel. A leszállást követően egy riporternő egy üdvözlőtáblával integetve várta őket. Björk leütötte a nőt, miután állítólag az beszólogatott a fiának, hogy milyen nehéz lehet neki egy sztárral élni. Később Björk elnézést kért, így az esetből nem lett rendőrségi ügy.

2004-ben ezen a napon Johnny Cash családja betiltatta Cash Ring of Fire című dalának televíziós reklámokban való használatát, miután az egy aranyérkenőcs reklámjában is feltűnt. A kezdeményezés Merle Kilgore-tól származik, aki társszerzője volt a dalnak Cash felesége, June Carter mellett. Cash lánya később azt nyilatkozta, hogy soha nem szabadott volna hagyniuk, hogy ez az örök klasszikus dal ilyen mély szintre süllyedjen.

Még több infó és érdekesség a ThisDayInMusic oldalán.