Róma eladhatja a fasiszta Colosseumot

2015.02.18. 15:02

Magánszemélyek és közintézmények is megvásárolhatják az olasz fővárosban a Benito Mussolini vezette fasizmus időszakában emelt épületeket, amelyek korábban az olasz történelmi örökség részeinek számítottak és törvény tiltotta az eladásukat.

Egyelőre öt épületről van szó az olasz főváros dél-keleti részén fekvő EUR (Esposizione Universale di Roma) kerületben. Rómának ezt a részét az 1942-ben tervezett, majd elmaradt világkiállításra emelték a kor szellemét tükröző építészeti stílusban.

A hatalmas téglatestekből álló épületek mindegyikét fehér márványból vagy szintén világos travertin kőből építették a császárkori Rómát idézve.

Piacra kerültek

Benito Mussolini (1883-1945) halála és a II. világháború vége után az EUR épületeibe bankok, állami hivatalok és múzeumok költöztek, egy részüket az olasz történelmi örökség részeivé nyilvánították.

A Fendi divatcég nézte ki magánakForrás: AFP/Andreas Solaro

Közéjük tartozott az olasz nemzeti levéltár, az olasz néprajzi és késő középkori múzeumnak otthont adó egykori fasiszta épület is, valamint az, amelyben állandó kiállítás mutatta be az őskori és ókori Róma történetét.

Az épületek piacra kerültek - közölte Pierluigi Borghini az EUR városnegyed urbanisztikai felvirágoztatására létrehozott részvénytársaság vezetője. 

Divatcég költözne a Colosseumba

A Mussolini-korból fennmaradt épületek értékesítéséből 300 millió euró (több mint 90 milliárd forint) bevételt remélnek. Ebből finanszíroznák az EUR-ban épülő modern kongresszusi központ befejezését. A Massimiliano Fuksas olasz építész tervezte központ egy felhő alakú acélszerkezet. Építése 2007-ben kezdődött el, majd pénzhiány miatt megakadt. A Felhő eddigi költségei már túllépték a 250 millió eurót.

A Guardian nemrégiben azt is megpendítette, hogy az önormányzat a Palazzo della Civiltà Italianát is eladná, amelyet a köznyelv csak a "Négyszögű Colosseum"-nak hív. Az olasz fasizmus emblematikus épületét 50 millió euróra taksálják, és állítólag a Fendi divatcég nézte ki magának, amelyik már most is bérli egy részét.