A nap, amikor végzetes tragédiába fulladt egy koncert

2015.02.20. 08:07

Ugyanezen a napon született a legendás Kurt Cobain és a szintén világsztár Rihanna, de minden bizonnyal legtöbben a tragikus, 100 emberéletet követelő, tűzbe fulladt koncertre és az AC/DC-s Bon Scott halálára emlékeznek majd. Ilyen volt február 20-a a zenében.

1960-ban ezen a napon Jimi Hendrix egy Seattle-i gimnáziumban lépett fel. A koncert, elsők között volt karrierje kezdetén. 

Jimi Hendrix 1967-ben a hilversumi stúdióban.Forrás: ANP/AFP/Kippa

1963-ban Beatles egy egész éjszakán át vezetett Liverpoolból Londba, hogy másnap felléphessen a BBC népszerű délutáni rádiós showműsorában, a Parade of the Pops-ban. A fellépés összesen körübelül 5 percig tartott, ezalatt az idő alatt eljátszották Love Me Do és a Please Please Me című slágerüket. Ezután újabb 180 mérföldet vezettek és este Doncasterben adtak koncertet. Sűrű egy nap. 

48 éve, 1967 február 20-án született Kurt Cobain dalszerző-énekes-gitáros, a Nirvana frontembere, az alternatív zene egyik legnagyobb alakja. 1991-es Nevermind című lemezük közel két évig volt a brit albumlistákon, olyan dalokkal mint a Smells Like Teen Spirit. Kurt Coban aki élete utolsó pár évében, drog függőséggel küzdött és depressziós volt, 1994 április 5-én követett el öngyilkosságot. Pár hete, az életéről szóló dokumentumfilmet is bemutatták, az amerikai Sundance fesztiválon. 

1971-ben ezen a napon került az amerikai album listák élére a Jézus Krisztus Szupersztár zenéje. Az Egyesült Királyságban a hatodik helyig jutott. 

1972-ben a Led Zeppelin egyetlen ausztrál turnéja során, ezen a napon lépett fel a kooyongi tenisz pályán, Melbourne-ben. 

1972-ben a Chicory Tip Son of My Father című dala volt az első szintialapú listavezető dal az Egyesült Királyságban. Ezekután kezdődött a Moog szinti korszak. 

1977-ben ezen a napon osztották a Grammy-díjakat, többek között olyan előadóknak mint Stevie Wonder, Chicago és a Starland Vocal Band. 

1978-ban az ABBA Take A Chance On Me című dala vezette a slágerlistákat közel 10 országban is. Ez volt a legendás zenekar 7. number one dala. 

1980-ban ezen a napon halt meg Bon Scott, az AC/DC korábbi énekese. Scott holttestét kocsijában, London déli részén egy barátja háza mellett találták meg. Akkoriban a sajtó azt állította, hogy drog túladagolásban halt meg, azonban a hivatalos orvosi közlemény szerint alkoholmérgezés vitte el. Egyesek szerint, valójában a saját hányásába fulladt bele. 

27 évvel ezelőtt, 1988-ban ezen a napon született Rihanna, amerikai R&B énekesnő. Rihanna aki 2007-ben Jay-Z-vel készített Umbrella című slágerével robbant be a köztudatba, mára több mint 20 millió albumot, és 60 millió kislemezt adott el, amivel a legtöbb lemezt eladott előadók táborába is belépett. Ő minden idők legfiatalabb előadója, aki a Billboard listán 11 kislemezével is a csúcsra tudott érni. 

Rihanna és Jay-Z a 2008-as Grammy-gálánForrás: Getty Images/AFP/Kevin Winter

1988-ban Kylie Minogue I Should Be So Lucky című dala vezette a brit listákat. Minogue, aki korábban egy ausztrál szappanoperában Charlene Ramsey néven szerepelt, kb. 30 további slágert adott a világnak.

1991-ben ezen a napon kapott Bob Dylan életműdíjat, a 33. alkalommal megrendezett Grammy-gálán.

Bob Dylan 1981-benForrás: AFP/Daniel Janin

2000-ben az All Saints nevű banda két hétig vezette a brit listákat Pure Shores nevezetű dalával, amit a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A Part című filmhez írtak.  

2002-ben ezen a napon hirdették ki a Brit Award győzteseit, olyan előadókat díjazva mint Robbie Williams, Ms Dynamite, Coldplay, Red Hot Chilli Peppers és a Blue. 

2003-ban ezen a napon közel 100 ember vesztette életét West Warwickban, az amerikai hard-rock banda, a Great White koncertjén, ahol egy rosszul használt pirotechnika miatt kigyulladt a klub. A balesetben az együttes frontembere, Ty Longley is életét vesztette. A Station nevű klub testvérpár tulajdonosait, és a turné menedzserét gondatlanságból elkövetett emberölésért elítélték. A hangszigetelő anyag hamar lángrakapott, és a tűz gyorsan terjedt a klubban, a hatalmas tömeg pedig egyetlen egy vészkijáraton keresztül próbálta elhagyni a helyiséget. Később a Great White új énekessel kiegészülve, 2003 nyarán egy turné keretében gyűjtött pénzt az áldozatok családjainak. 

Station night club február 21-e reggelén, a baleset másnapjánForrás: AFP/John Mottern

 

Tűzoltók szabadítják ki a holttesteket a szénné égett épületbőlForrás: AFP/John Mottern

2007-ben miután Britney Spears egy fodrászatban kopaszra nyíratta a fejét, a szalon aukcióra bocsátotta a levágott hajkoronát, és több mint 1 millió dollárért adta el. A buybritneyshair.com oldalon képeket is lehetett látni a levágott hajról, és a "szerencsés" győztes megkapta Britney hajcsatjait, a szalonban hagyott öngyújtóját és az ott töltött idő alatt elfogyaszott ital dobozát. Gratulálunk a győztesnek, biztos nagyon megérte a vásárlás.

Britney Spears 2007-ben kopaszon.Forrás: KABC TELEVISION / AFP

 Még több infó és érdekesség a ThisDayInMusic oldalán