"Doktor Halál" preparált testjeit eddig 40 millióan látták világszerte, most viszont állandó kiállítóhelyet kaptak Berlinben. A tárlat a maga nemében első a világon. Sokan felháborodtak, köztük a helyet adó önkormányzat is, a német bíróság azonban engedélyezte a megnyitást.

A Menschen Museum (Embermúzeum) elnevezésű intézményben a Gunther von Hagens anatómus és preparátorművész által speciálisan tartósított, bőr nélküli holttestek, illetve emberi szervek láthatók, 1200 négyzetméteren több mint 200 kiállítási tárgy, köztük 20 komplett emberi test.

Von Hagens 1977-ben fejlesztette ki úttörő tartósítási technikáját, a plasztinációt, amelynek során az emberi szövetek folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után műanyaggal teszi időtállóvá a holttesteket. A preparátumokból 1996-ban Japánban tartotta első kiállítását, amely egyrészt csodálatot, másrészt felháborodást keltett.

Műanyaggal teszi időtállóvá a holttesteketForrás: AFP/Jan Woitas

Jogi huzavona

A művész első állandó kiállítása hosszas jogi huzavona után, némi késéssel nyílt meg szerda este az Alexanderplatzon emelkedő tévétorony tövénél. Az érintett kerület önkormányzata ugyanis meg akarta akadályozni a bizarr múzeum megnyitását, kétszer is bírósághoz fordult, de mindkét alkalommal vesztett, jelenleg egy fellebbviteli bíróság döntésére vár.

Az ellenzők szerint a kiállítás sérti a holtak méltóságát, a pártolók viszont azzal érvelnek, hogy a preparált emberek önszántukból ajánlották fel testüket a halál utáni tartósításra. Mitte kerület polgármestere a megnyitó napján közölte, hogy nem fogadják el egyik eddigi bírói ítéletet sem, szerinte még nem tisztázott, hogy a testdonorok "eddig még sosem látott" beleegyező nyilatkozatai jogszerűek-e.

Jobban vigyáznak a testükre

A bíróság egy decemberi határozata szerint ki lehet állítani a művész által feltalált plasztinációs eljárással emberi testekből készített installációkat, mert azok jogilag nem számítanak emberi maradványnak.

Önszántukból ajánlották fel testüketForrás: AFP/Johan Ordonez

"Véleményem szerint a plasztináción átesett testek inkább csontvázaknak tekinthetőek, amelyek szintén felhasználhatóak az oktatásban" - nyilatkozta Angelina Whalley, a művész felesége és műveinek kurátora.

A kurátor szerint a Körperwelten (Testvilágok) című utazó kiállítás látogatói a tárlat megtekintése után jobban vigyáznak a testükre. Egy hat hónappal a kiállítás megtekintése után végzett felmérés szerint a látogatók 9 százaléka felhagy a dohányzással, 23 százalékuk többet sportol, 30 százalékuk pedig egészségesebben táplálkozik.

A bírálói által gyakran "Doktor Halálnak" nevezett, idén 70 éves Gunther von Hagens művész meghökkentő alkotásait eddig világszerte 40 millióan látták, Magyarországon is többször kiállították őket.