TOP 10 Neoton Família-sláger

Neoton Família sztárjai 2015
Vágólapra másolva!
Megpróbáltuk a lehetetlent, és kiválasztottunk tíz dalt a Neoton-slágerek közül. Donka-dal és Yo-yo, erre még emlékeznek?
Vágólapra másolva!

"A Neoton örök, mert a dalokban ott van az egész élet" - hangzik el a soron következő, február 20-ai Neoton Família Sztárjai-nagykoncert szlogenjeként. És valóban, a több évtizedes múltra visszanyúló zenekar, így vagy úgy, de mindannyiunk életében jelen volt. Kitörölhetetlen, számtalan mennyiségű slágerdalukat ismeri az egész ország, sőt még az országon túl is, hiszen a zenekar meghódította a japán lemezpiacot, de többek között jelen volt Spanyolországban, Argentínában és Nyugat-Németországban is.

Számos külföldi és hazai siker, aranylemezek sora fűződik a nevükhöz, de ami fontosabb, hogy olyan, mai napig is énekelhető slágerek, amelyek megkerülhetetlen részeivé váltak életünknek. Sikerük mai napig is tart, amit mi sem bizonyít jobban, mint a soron következő, telt házas budapesti koncert a SYMA-csarnokban.

Az Óbudai Danubia nagyzenekarral kiegészülve, az új látványelemeket is ígérő show-nak állítólag minden olyan dal része lesz, ami fontos volt a zenekar történetében. Ez alapján megkíséreltük kiválogatni a legnagyobb slágereket, amelyekre reményeink szerint számíthatunk a koncerten is. Avagy bemelegítésként következzen a TOP 10 Neoton Família-sláger.

10. Lehet egy kiskutyával több

Ugye van, aki még emlékszik erre a dalra a bakelitlemezes korszakból? 1987-ben jelent meg a Hungaroton kiadásában, ma már ritkaságnak számít, nézzenek szét a padláson, hátha ott porosodik valahol. Tudják, ezen a lemezen hallható a Donka-dal, a 102. kiskutya dala, Walt Disney után szabadon. Kutyabarátoknak kötelező meghallgatni!

9. Tini-dal

Folytassuk nosztalgiautunkat, a gyerekkorból ugorjunk a kamaszkorba. Itt még elhittük Csepregi Évának, hogy egyszerű a szerelem. Még mindig a bakelitlemezes időszakban vagyunk, a dal az 1982-ben megjelent, Szerencsejáték című lemezen hallható. A kislemezkiadás másik oldalán énekli Wolf Kati a Vuk című dalt. Szintén a padláson érdemes keresgélni.

8.Yo-yo

A Neoton volt az az együttes, amely képes volt egy háromszáz éves gyerekjátékról dalt írni. Valószínűleg abban az időben hódított ez a játék, talán még önök is emlékeznek. (A dal a Minek ez a cirkusz? című lemezen, 1986-ban jelent meg.) Aki netán nem tudná, milyen játékról van szó, azoknak röviden: két, általában fából készült korongot egy tengely köt össze, amelyre egy vékony zsineget tekernek, ennek a végén van egy hurok, ami az ujjunkra lehet húzni, és már lehet is jojózni. A videóban ezt láthatják is.

7. Eszterlánc

A szerencsésebbekről dalt írtak, az Eszterek boldogok lehetnek. Egy kicsit visszafelé haladunk az időben, 1982-ben megjelent Szerencsejáték című lemezen hallható ez a dal is. Valójában a lánc, lánc, eszterlánc egy körjáték, aminek a szövege a Magyar Hírmondó első számában jelent meg még 1972-ben. Bátran mondhatjuk, hogy a Neoton csinált belőle klasszikust.

6. Monte Carlo

Maradunk az előbb említett lemeznél. Ha még nem járt a Forma-1-es pilóták paradicsomában, akkor hallgassa meg a Monte Carlo című dalt, és rögtön a pálmafák között érezheti magát. Tudják, ez az a hely, ahol mindig perzsel nap, és vakító fehér fogsorral mosolyognak ránk a playboyok.

5. Latin szerenád

Idézem a felvétel elején látható műsorvezető hölgyet: „A Neoton Família gyakran vezeti a Popkorong listáját, most azonban a szerelmeseknek egy dal, Latin szerenád”. A Popkorong volt hazánk első könnyűzenei slágerlistája, ami a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat lemezeladási statisztikája alapján készült. Visszatérve a dalhoz, az 1987-ben megjelent, Védőháló nélkül című lemezen hallható.

4. Sandokan

A Sandokan című sorozat Kabir Bedi főszereplésével hazánkban is nagy sikert aratott. A főcímzenéjét a Neoton is feldolgozta, a dal hetekig vezette a slágerlistákat. Még klipet is forgattak hozzá.

3. Santa Maria

Kolumbusz Kristóf vezérhajójáról is írtak slágert. A dal szerencsére nem jutott a hajó sorsára, ami küldetése során zátonyra futott és elsüllyedt. A Santa Maria 1979 óta töretlen sikernek örvend. 1988-ban a Santa Maria és a többiek című, válogatott Neoton-slágerek bakelitjére is felkerült. A szövegét pedig azóta is kívülről fújjuk.

2. Don Quijote

Nem maradhat ki a sorból Cervantes lovagregényének a hőse, Don Quijote, amelynek figurája még a Neoton Famíliát is megihlette. A reménytelen küzdelmek szélmalomharcosa hetekig vezette a slágerlistákat. A dal amúgy 1980-ban jelent meg a Marathon című albumon.

1. 220 húsz felett

Tízes listánk végére értünk, de folytathatnánk még a sort. A Neoton Família a megalakulásától kezdve, szinte évente jelentetett meg stúdióalbumot, és azóta is 220 felett pörögnek.

+1 Holnap hajnalig

Nem tudjuk befejezni a listánkat e dal nélkül. 1983-ban ezzel a dallal elnyerték a Yamaha Music Fesztivál nagydíját. A Holnap hajnalig még Japánban is megjelent, sőt a Neoton ott forgatta hozzá a klipet is. Mi most egy 1998-as Budapest Sportaréna koncertfelvétellel zárjuk listánkat.