Megmenekülhet a Bárka Színház

Interjú Seress Zoltánnal, a Bárka Színház igazgatójával.
Interjú Seress Zoltánnal, a Bárka Színház igazgatójával. Az apropó a színház nehéz anyagi helyzete, és az új igazgatói pályázat körülményei. Újságíró: Pálos Máté
Vágólapra másolva!
A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén egyhangúlag döntött a Bárka Színház tőkerendezéséről, és ha szükséges, megszüntetik és újralalapítják a színházat működtető nonprofit kft.-t. A Bárka régóta rendezetlen helyzete miatt Seress Zoltán múlt héten felállt az igazgatói székből. Az önkormányzat korábban kihátrált a finanszírozásból, az állam pedig az erről szóló ígéretek ellenére sem vette át az intézményt.
Vágólapra másolva!

"A tőkerendezés azt jelenti, hogy mivel a társaság saját tőkéje kevesebb, mint a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkéjének megfelelő összeg, így a tulajdonosnak (önkormányzat) intézkedéseket kell hoznia a saját tőke helyreállításával kapcsolatban" - közölte az önkörmányzat. Hozzátették:

Az önkormányzat ígéretet kapott arra, hogy hamarosan megszületik az a kormányhatározat, amellyel a kormány biztosítja a Bárka fennálló tartozásainak rendezéséhez szükséges összeget.

Seress Zoltán a bizonytalanság miatt állt fel az igazgatói székből Forrás: Origo

Ragaszkodnak hozzá

Az önkormányzat a továbbiakban is számol a Bárkával, és keresi a megfelelő szakmai vezetőt a színház irányítására. "A Bárkához ragaszkodik az önkormányzat, nem az a fontos, hogy a színházat működtető nonprofit kft.-t meg kell-e szüntetni vagy sem. A fontos a helyzet hosszú távú rendezése, mely folyamatban van. Nem egy egyik-napról a másikra lezajló dologról van szó, de a szándék világos" - olvasható a pénteki közleményben.

A Bárka Színházról rendezett hétfői sajtóbeszélgetésen Kocsis Máté, a kerület polgármestere arról beszélt, hogy felszámolhatja és újraalapíthatja a Bárka Színházat működtető nonprofit kft.-t a tulajdonos Józsefvárosi Önkormányzat, amennyiben ez a megoldás szolgálja a teátrum érdekét.

Rossz gazdálkodás

A színháznak a korábbi rossz gazdálkodás miatt 160 millió forint adóssága van, ezt az állam bizonyos feltételek mellett hajlandó rendezni. Ha a Miniszterelnökség a színházat működtető nonprofit kft. megszüntetését kéri, az önkormányzat ezt hajlandó megtenni annak érdekében, hogy egy új ügyvezetővel újraalapítva ismét működhessen a Bárka.

"Nem egy nonprofit kft-hez ragaszkodunk, hanem a Bárkához, ezért a (cég) megszüntetése nem okoz gondot, ha létrehozunk egy másikat"

- emelte ki, hozzátéve: a napokban tárgyalásokat folytat a kérdésben a Miniszterelnökséggel.

Ennek az autónak ennyi a fogyasztása

A felelőtlen gazdálkodás gyanúja az Állami Számvevőszék jelentésében is felmerült. A Hvg.hu információi szerint a Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást, azonban Seress Zoltánt eddig még tanúként sem hallgatták ki. Ezzel kapcsolatban az igazgatói széket múlt héten elhagyó Seress korábban elmondta az Origónak, hogy állnak elébe bármilyen vizsgálatnak.

„Mi mindig is azt kommunikáltuk, hogy a Bárka megnyugtató működéséhez évi 250-260 millió forint szükséges. Ezt az összeget sem 2011-ben, sem 2012-ben, 2013-ban meg pláne nem értük el. Halmozódtak a hiányok. De ha mindig a konkrétan meglévő pénzekhez kötöm a színház működését, akkor el kellett volna küldenem egy csomó embert vagy bezárni a színházat. Ha így nézem, talán tényleg felelőtlen voltam. Ennek az autónak ennyi a fogyasztása, ha a munkavállalók számát nézzük, hasonló kategóriájú fővárosi színházak 110 millióval többet kaptak nálunk.” – mondta Seress augusztusban.

Február közepén adtunk hírt arról, hogy a színház körüli totális bizonytalanság miatt Seress nem írta alá a március 31-ig szóló szerződéshosszabítást, mert nem kapott tájékoztatást további vezetői feladatairól és a színházzal kapcsolatos tervekről.