Meghalt Fodor Ákos, a haiku mestere

Fodor Ákos
Vágólapra másolva!
Meghalt Fodor Ákos, költő, műfordító, a haiku mestere. A költő idén májusban lett volna hetvenéves.
Vágólapra másolva!

Fodor Ákos 1945. május 17-én született Budapesten. Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, majd a Zeneműkiadónál szerkesztőként dolgozott.

Első verseskötete 1978-ban jelent meg, Kettőspont címmel. 2003-ban Artisjus Életműdíjjal, 2006-ban Nádasdy Kálmán-díjjal, 2007-ben az Artisjus Irodalmi Alapítvány Irodalmi Díjával, 2010-ben Bank Austria Literaris osztrák irodalmi díjjal ismerték el tevékenységét.

Több mint húsz kötet szerezője, de írt rádiójátékot is, több tucat zenés színpadi mű magyar szövege fűződik a nevéhez.

A haiku: mentalitás

2004-ben egy interjúban így mesélt arról, hogyan találtak egymásra a haikuval, és mit jelent számára a költészet:

A haiku mestere Forrás: Díner Tamás / Terebess

"Ahogy a szerelem sem úgy pottyan az emberre, mint cserép a háztetőről, hanem már igen szerelmesnek kell lennünk ahhoz, hogy a számtalan szembejövő közül épp mi ketten tudjuk azt mondani egymásnak: TE VAGY AZ! – valahogy így történt a haiku és az én esetemben is.

Egy dolgot nagyon fontos hangsúlyoznom: a haiku csupán „mellékesen” forma és műfaj; ennek külsődleges paramétereit egyszerűen tudni kell, és kész. Ám ez még semmiféle garanciával nem szolgál arra, hogy érvényes haikut írhatunk.

A haiku mindenekelőtt és mindenekfölött: mentalitás. Ennek a mentalitásnak „lelke” a csend, a figyelem, a béke és némi játékosság.

Számomra – messze a haikuval történt találkozásom előtti időtől fogva – a költészet lényege nem egyéb, mint a ritka-drága, tartalmas és eleven csend, amely a legszükségesebb szavak foglalatába helyezve úgy ragyog föl, hogy képes átköltözni befogadójának szemébe-szívébe is".

Vígrendeletek
Vannak s méltán, akik szoborrá halnak.

– Végem, ha lesz: úgy legyen, mint a dalnak.
*
Ha tűnni tűnnék egykor e világból:
csak szerte-szálltam majd. Mint a virágpor

Az emlékiratok utolsóutáni mondata
nézve gyönyörű, 

távolodó nyomokat, 

szememből hó hull

Pont

Szórakozottan
másvalaki arcával
Mosolyodtam el.

Társasélet

fölkereslek, hogy
ne kelljen rádöbbenned:
magamrahagytál

Haiku

A haiku a japán költészet egyik jellegzetes versformája, mely már a 13. században megjelent Japánban. A rövid költemény nem csupán a japán irodalomban vált népszerűvé, a 20. század elejétől a világirodalomban is számtalan művelője akadt.
Formailag háromsoros, 17 szótagból álló, hangsúlyos vers. A sorok rendre 5, 7 és 5 morásak (a fordításokban szótagosak). A sorvégek rímelhetnek, de ez nem előírás. Nagyon erős zeneiség jellemzi, részben a szimmetrikus forma ritmusa, részben a magán- és mássalhangzók hangulati értéke miatt, melyekre a vers rövidsége miatt a befogadó is nagyobb figyelemmel van.