Vágólapra másolva!
Marc Chagall a 20. század egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb festője volt. A több mint száz alkotásából rendezett tárlatot áprilisban nyitják meg a pécsi Janus Pannonius Múzeumban.
Vágólapra másolva!

Sárkány József, a múzeum művészettörténeti osztályvezetője, elmondta: április 24. és október 31. között a művész 148 alkotása látható a Martyn Ferenc Múzeum Káptalan utcai épületének emeleti kiállítótermeiben.

A tárlat anyaga bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiákból, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzokból, vázlatokból és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációiból áll - közölte a főmuzeológus.

A jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának üvegablaka Forrás:WikiCommons

Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a most tervezettől. A tavasszal látható műveket ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon.

Megduplázódott a látogatók száma

A múzeum idei "húzó kiállítása" egy német céggel kötött kedvező szerződésnek köszönhetően jön létre, és várhatóan kiegészül két, a Szépművészeti Múzeumban őrzött Chagall-képpel.

A tárlat a múzeum részéről nem igényel jelentősebb anyagi ráfordítást, a logisztikai és biztosítási költségeket a német partner vállalja a jegybevételek egy részéért cserébe.

A tavalyi Leonardo-kiállításnak köszönhetően az előző évi 80 ezerről 150 ezerre nőtt a múzeumhoz tartozó intézmények látogatóinak száma, a múzeum vezetői bíznak benne, hogy hogy kiállításaik iránt idén is hasonló lesz az érdeklődés.