Ő volt Egon Schiele szeretője

Walburga Neuzil
Vágólapra másolva!
A bécsi Lepold Múzeumban nyílt tárlat festményekkel, fotókkal és grafikákkal dokumentálja a fiatal lány Schieléhez fűződő kapcsolatát. A kiállításon ugyanakkor egyetlen olyan fotó van, amelyen Schiele és Wally együtt szerepel.
Vágólapra másolva!

Wally, azaz Walburga Neuzil négy éven keresztül, 1911 és 1915 között volt a festő modellje, barátja és szeretője.

A tárlat bemutatja Wally életének állomásait, a modelltől a betegápolóig. Bemutatja egy a századfordulón élt nő életét, és Egon Schielere gyakorolt hatását. Wally a művésszel tartott 1911-ben Krumauba és Neulengbachba, kitartott mellette a börtönbüntetése alatt 1912 áprilisában, és a festő legfontosabb emberi kapcsolata volt 1915-ig.

Walburga Neuzil nemcsak a szeretője, hanem igazi társa is volt a festőnek Forrás: Leopold Museum

Miután Schiele közelgő házassága miatt elváltak útjaik, Wally jelentkezett a Vöröskereszthez, Dalmáciába utazott, ahol a fronton megsebesült katonákat ápolta, majd 1917. december 25-én skarlátban elhunyt. A nővérként töltött időszakát egy fotó is megörökítette.

A tárlaton olyan festmények láthatók, mint az elmúlás fájdalmát bemutató A halál és a lányka című híres alkotás, amelyet először állítanak ki a bécsi Leopold múzeumban. A kiállítás egyik különlegessége a Wally Neuzil arcképe című festmény, amely alátámasztja, hogy Wally nemcsak a szeretője, hanem igazi társa is volt a festőnek.