Féktelen buli a dűnék között, fesztivál a sivatagban

Les Dunes Electroniques 2015 címlapi
Les Dunes Electroniques 2015
Vágólapra másolva!
Észak-Afrika, az iszlám világ és a Szahara kapcsán valószínűleg nem az óriási partik jutnak az ember eszébe, pedig bizony ilyen is van. 
Vágólapra másolva!

Idén második alkalommal tartották meg a Les Dunes Electroniques-ot, a világ egyik legkülönlegesebb fesztiválját dél-Tunéziában, az algériai határtól néhány kilométerre. A rendezvény tökéletesen mutatta, hogy Tunézia szomszédaival - Algériával és Líbiával ellentétben merre, milyen irányba kíván elindulni az arab tavasz után. Úgy gondolták, hogy ebben a rendkívül nehéz és vérzivataros időszakban, egy viszonylag instabil térségben, bezárkózás helyett a nyitottságot, a modernitást választják.

Videós beszámolónk a fesztiválról

Egy elektronikus zenei fesztivál a dűnék között

A Les Dunes Electroniques fesztivált egy francia-tunéziai vegyes csapat szervezte, és bár a fesztivál maga elég kicsi, egy színpados és a helyszín alapterülete sem nagy, a rendezvényt egy különleges hangulat hatja át, amit egyrészt a sivatagi helyszín és a Star Wars díszletek, másrészt egyfajta zsigeri öröm okoz.

Les Dunes Electroniques helyszíne a Szahara kapuja Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Az öröm oka pedig az, hogy egy egészen varázslatos dolog van kialakulóban. A sivatagi elektronika ugyanis még nem egy „elüzletiesedett”, túlárazott lelketlen megarendezvény, hanem az együttlétről, a szabadságról és a kultúrák közti kommunikációról szól. Na meg persze a zenéről.

A Les Dunes Electroniques fesztivál bejárata Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

A fellépők közül talán a detroiti Derrick May vagy Julian Jeweil volt a legnagyobb név, de végig minőségi zenére, az elektronikus műfaj cizelláltabb ritmusaira partizhattak az idelátogatók. Francesco Tristano klasszikus zenével kevert csapatása például egészen rendkívüli volt.

Végig minőségi zenére, az elektronikus műfaj cizelláltabb ritmusaira partizhattak az idelátogatók Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Bár több külügyminisztérium ezt a részt már az utazásra nem javasolt térségek közé sorolja, a szervezés és a biztonságérzet tökéletes volt, a helyiek pedig hihetetlenül vendégszeretőek. Büszkék rá, hogy egy külföldi meglátogatja Tunézia viszonylag ismeretlen és jóval szegényebb déli részét.

A fesztivál az együttlétről, a szabadságról és a kultúrák közti kommunikációról szól Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Egy dolgot nem lehetett csupán kivédeni, az eső és a szél támadását, mert bármilyen hihetetlen, a Szahara kapujában végig cudar volt az időjárás. Olyannyira, hogy elmosta a háromnaposra tervezett fesztivál első és utolsó napját. Jó érzékkel, mi pont a második napon jártunk ott.

Pont a legnagyobb buliba érkeztünk Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Tevéknek sem volt nyugtuk egy pár napig Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

A teve-szelfi itt nem ritka dolog Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

A rossz idő nem rontott a lelkesedésen Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Ahová a király is gyalog jár Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

A bulizókat nem zavarta az időjárás. Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Számára is felejthetetlen a sivatagi parti Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Partizó tömeg a fesztiválon Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Ő még csak el sem fáradt Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu

Aki ott járt nem felejti el Forrás: Kálló Peter / www.kallopeter.hu