Az Iszlám Állam ámokfutása miatt nyit újra a bagdadi múzeum

bagdadi múzeum
People looks at a bas-relief displayed in the Assyrian hall at the National Museum of Iraq in Baghdad on March 1, 2015, during the official reopening of the museum. Iraq's national museum officially reopened after 12 years of painstaking efforts during which close to a third of 15,000 pieces looted during the US-led invasion were recovered. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
12 év után február 28-án újra megnyitotta kapuit az Iraki Nemzeti Múzeum, ahonnan 2003-ban, az amerikai inváziót követő káoszban 15 ezer műkincset hordtak szét a fosztogatók. Mára ezeknek körülbelül egyharmada lett meg.
Vágólapra másolva!

A felbecsülhetetlen értékű kulturális emlékeket őrző múzeumot Haider al-Abádi miniszterelnök kérésére nyitották meg sürgősen, válaszul arra, hogy iszlám szélsőségesek pénteken a moszuli régészeti múzeum és Ninive kincseinek szándékos elpusztításáról tettek közzé videót.

A szombati megnyitón a kormányfő hangoztatta, hogy a vérontás mellett, a kulturális emlékek barbár moszuli megsemmisítése sem marad büntetlen, az elkövetőket a végsőkig üldözni fogják.

Az elkövetőket a végsőkig üldözni fogják Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az emberiség kulturális örökségének tárháza

A miniszterelnök azt mondta, hogy a szélsőségesek a kincsek egy részét megsemmisítik, másik részét pedig külföldre csempészik hazaárulók segítségével, és a csempészet sem marad megtorlatlan.

A bagdadi múzeummal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az nemcsak az iraki kultúra emlékeinek, hanem az egész emberiség örökségének is tárháza. Az Iraki Nemzeti Múzeum a történelem előtti időktől az iszlám középkorig őriz emlékeket.

Előrehozták a megnyitót Forrás: AFP/Sabah Arar

A múzeumot Núri al-Máliki volt miniszterelnök nyomására már 2009-ben megnyitották, de biztonsági problémák miatt az csak különleges alkalmakkor volt látogatható. A világ legbecsesebb régészeti leleteinek egy részét, köztük mezopotámiai emlékeket őrző gyűjtemény vasárnap óta állandó jelleggel nyitva tart.

Műkincsek tízezreit hordták szét

A Gertrude Bell brit orientalista által alapított múzeum végleges megnyitása a vontatottan haladó felújítás, valamint a szerte az országban újra és újra fellángoló erőszak miatt váratott magára eddig.

Az amerikai megszállást követő évek káosza és ingatag biztonsága miatt Irakban sok régészeti lelőhely vált fosztogatók áldozatává. A bűnözők véletlenszerűen végeztek ásatásokat, és régészeti leletek tízezreit hordták szét, jóvátehetetlen károkat okozva.

Sok lelőhely vált fosztogatók áldozatává Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az Irak-szerte jegyzett 12 ezer régészeti lelőhelyről 2003 óta legalább 32 ezer tárgy került műkincsrablók kezébe, és felbecsülni sem lehet azt a kultúrtörténeti kárt, amely a 100 ezerre becsült feltáratlan lelőhelyen keletkezhetett.

A moszuli műkincsrombolás a legnagyobb csapás, amely Irak kulturális örökségét érte a bagdadi nemzeti múzeum 2003-as kifosztása óta. Szakértők szerint a Moszulban kalapáccsal szétvert szobrok egy része eredeti, egy része másolat volt.