Mit keres Shakespeare az Operában?

Eiffel-bázis címlapi
Budapest, 2015. március 3. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszél a Magyar Állami Operaház új évadról tartott sajtótájékoztatón a MÁV egykori északi járműjavítójának Eiffel-csarnokában, az Operaház leendő Eiffel-bázisában, Budapesten 2015. március 3-án. Harminckét premierrel, köztük tizenkét, Magyarországon még nem játszott darabbal, összesen 500 nagytermi előadással várja közönségét a 2015/2016-os Shakespeare-évadban a Magyar Állami Operaház. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kormányhatározat nyomán az állam az Operaház rendelkezésére bocsájtja a MÁV X. kerületi, Kőbányai úti egykori északi járműjavítóját, az úgynevezett Eiffel-csarnokot. A több milliárdos beruházás a tervek szerint 2016 végére épülne fel. 
Vágólapra másolva!

Az Eiffel-projekttel elindulhat egy olyan bázis kiépítése, amely minden raktár és műhely egyesítésével, két próbaszínpaddal, egy stúdió-képességű zeneteremmel támogatja az Operaház jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását – mondta a keddi, új évadot felvezető sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Az első sorba, az elsők közé törekszünk világ-viszonylatban is - mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kulturális fejlesztések

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Magyar Állami Operaház a magyar művészeti élet csúcsintézménye, amely az Erkel Színház újranyitásával megmutatta, hogy a magas kultúrát a szűk elit helyett sokkal tágabb körben kell értelmeznünk.

Hozzátette, hogy az opera a magyar kultúra nagykövete, melyre kulturális turizmus építhető, és hogy az elmúlt években jelentős kulturális infrastruktúrafejlesztések valósultak meg.

Az Eiffel Bázis megteremtése egy modern 21. századi operát vizionál elénk - mondta Hoppál Péter a keddi sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A műhelyházba kilenc gyártóműhely költözhet, helyet kap benne egy méret azonos próbaszínpad és megoldhatóvá válik négy, jelenleg külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint 400 ezer jelmeznek az értékőrző tárolása. Ha megvalósulhat a zöldmezős műhelyház, a felszabaduló területek egy sor feszítő problémát oldanának fel, megvalósulhatna többek közt a Hajós utcai üzemház korszerűsítése.

Az Eiffel Bázis látványterve Forrás: Opera

Premierek és modernizált darabok

Több mint kétezer programot kínál az Opera és az Erkel Színház a szeptemberben induló új szezonban. A klasszikus repertoár, az opera- és balettbemutatók mellé nagymusicalek, koncertek, beszélgetős műsorok és interaktív családi, valamint gyerekprogramok sorakoznak fel.

Leonard Bernsteint világhírű musicaljével, a West Side Storyval indítja az új évadát a Magyar Állami Operaház, amelyet Novák Péter rendez. 2016 nyarán pedig jön a Billy Elliot, amelynek zenéjét Elton John szerezte.

Emellett olyan klasszikus nagyoperák újulnak meg, mint az Otello, a Bohémélet, A trubadúr, a Pillangókisasszony, a Traviata és a Tosca (Rost Andreával). Mindezek Stefano Poda, Damiano Michieletto, Galgóczy Judit, Juronics Tamás, Anger Ferenc és Eszenyi Enikő rendezéseiben. A Diótörő is megújítják, az 1950 óta játszott darab díszleteit és játékait szebbé teszik, a táncelemet pedig modernizálják.

Shakespeare-t is megünneplik

William Shakespeare halálának 400. évfordulóját ünnepelve az Operaház 17 Shakespeare-feldolgozást vonultathat fel. Műsoron lesz többek közt Thomas Ades A vihar című operája Ludger Engels rendezésében, Wolf-Ferrari Sly című művét Göttinger Pál viszi színre, Reimann Lear című operájának Jean Pierre Ponnelle-féle színrevitelét Anger Ferenc állítja színpadra, és Bellini Capuletek és Montague-k című operája is felcsendül. Nicolai A windsori víg nők című opuszát a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója viszi színre. Goldmark Sába királynője című operáját Káel Csaba rendezi.

A Magyar Állami Operaház a 2015/16-os Shakespeare-évadától új alapokra helyezi bérlet- és jegyár-struktúráját, és névre szóló, egyedi tervezésű, gyűjthető pontkártyát vezet be, amelynek révén elsősorban a hazai, visszatérő látogatók juthatnak majd komoly kedvezményekhez.