A Spencer Davis Group is fellép az Omega beatmiséjén

Omega együttes TOP 50. születésnapi koncertje a Papp László Budapest Sportarénában, Kóbor János
Vágólapra másolva!
Oratórikus rockkoncert 11 000 ember előtt.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt korábban már megírtuk, az Omega együttes igazi "beatmisét" celebrál május 30-án az egykori Budai Ifjúsági Park emlékére a Budapest Parkban. A ma délutáni sajtótájékoztatón azonban több részlet is kiderült a nagy szabású eseményről, köztük, hogy a legendás brit Spencer Davis Group is fellép a Park színpadán.

Az esemény két fontos magyar zenetörténeti momentum apropóján jött létre: az Omega zenekar megalukulása valamint a Budai Ifjusági Park megnyitása.

A Budai Ifjusági Parkot 1961. augusztus 20-án nyitották meg. A magyar rockzene bölcsője leginkább ehhez az intézményhez köthető. A 60-as évek elején az Ifipark még túlszabályozott táncos-zenés összejövetelek helyszíne volt, majd a 70-es évekre valóságos koncert arénává alakult. A korszak minden ismert zenekara fellépett az Ifiparkban, sokaknak itt indult a pályafutása.

A várkertnél is éppen egy Omega koncertre várnak. Forrás: Fortepan/Groza Péter

Az Omega együttes gyökerei egészen 1960-ig nyúlnak vissza, amikor Kóbor János, Kovacsics András, Laux József és Varsányi István megalapította az első, még nevesincs iskolai zenekart. Később ebből a formációból lett a Fraknói-féle Ciklon zenekar, amivel párhuzamosan futott a Künsztler-féle Próféta együttes Benkő Lászlóval. A közgondolkodás szereti egy adott dátumhoz kötni az együttes alapítását, ami mindenképpen 1962. szeptember 23-ra tehető, ugyanis ekkor játszottak először Omega néven.

Ahogy a sajtótájékoztatón Benkő László is elmondta, az alapítás idején fogalmuk sem volt, hogy milyen meghatározó zenekara lesznek a magyar zenetörténetnek. "Könnyed, lubickoló korszak volt ez számunkra, nem tudtuk, hogy ez ilyen fontos lesz később. De ha azzal a teherrel álltunk volna neki, hogy most világslágereket kell írnunk, abba valószínűleg bele is roppantunk volna" - tette hozzá Benkő László.

Az Omega együttes 1968-ban Forrás: MTI/Bara István

Budapest egykori kultikus szórakozóhelye, az Ifipark immár valamivel több, mint 20 éve bezárta kapuit. Az Omega 2015. május 30-i beat miséje az egykori Ifjúsági Park aktív idejére emlékezik vissza a Budapest Park színpadán. Ahogy a sajtótájékoztatón Gerendai Károly, a Park képviseletében hozzátette, a Budapest Park ma az egykori Ifipark reinkarnációja, a legnagyobb szabadtéri koncerthelyszín, akár 11 000 ember előtt.

A koncert vendégzenekara az angol Spencer Davis Group 1967-es budapesti fellépéséhez köthető a magyar beatzene első nyugati bemutatkozási lehetősége. Ezt követően kapott meghívást az Omega Angliába, ahol 1968-ban elkészítették első nagylemezüket Omega Red Star form Hungary címmel. A hazatérést követően a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál az Omega azonnal felvehette első lemezét Trombitás Frédi és a rettenetes emberek címmel.

Ez az első hazai könnyűzenei nagylemez, amely egyetlen előadó dalait tartalmazza. Amikor az Omega 1969-ben, immáron második turnéjáról hazajött Angliából, éppen az Ifiparkban lépett fel először. A buli után a tömeg átvonult az Erzsébet hídon és kórusba kiabálta: "Aratjuk a gabonát, szeretjük az Omegát!".

Kóbor János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csapat ez alkalomból kifolyólag az eredeti alapfelállásban lép fel, de legutóbbi Oratórium című anyagukat viszi nagyszínpadra a régi klasszikus darabok mellett.

"Annak ellenére lett nagyon népszerű az Oratórium, hogy valójában a zenekar teljesen kilépett az eddigi kényelmes és megszokott világából, átértelmezve saját rockzenéjét. A következő feladatunk, hogy a Parkba vigyük el ezt a templomi hangulatot, csak mindezt 11 000 ember elé, szimfónikus zenekarral és egy csodálatos látványvilággal, a rockzene minden kellékével együtt. Oratórikus rockkoncertnek szánjuk, de természetesen korabeli darabok is megszólalnak majd. Hatalmas örömünkre, előtte még Németországban is turnézunk az Oratórium anyagával" - tette hozzá Kóbor János.

Oratórikus koncertre kell számítani a rockzene minden kellékével együtt Forrás: Origo

Spencer Davis Group és az Omega fellépése között B. Tóth László, a korszak legnagyobb slágereiből válogatva pakolja majd a lemezeket, míg feltűnik Kapuvári Gábor, az Ifipark nyitásának 50. évfordulója alkalmából készített Lesz egyszer egy ifipark? című filmje is.