Régi is, új is az idén visszatérő, új névvel jelentkező Hegyalja Fesztivál. Számos elektronikus zene, egyre kevesebb metál az egykori rockzenei fesztivál programjában. 

Alaposan megváltozik az egykori Hegyalja Fesztivál. Az egykori értékeit állítólagosan meghagyó, de látványvilágában, programkínálatában is megújuló - új nevet is viselő - Borsodi Kingdom of Hegyalja július 15-19. között kerül megrendezésre.

A napokban csatlakozott a "királyság" fellépőihez az új lemezével és új “frontasszonyával” érkező Nightwish, de az egészen más műfajból érkező Rudimental és a Hercules & Love Affair is megtáncoltatja közönségét. De azért lesz “svéd metál grammys” At the Gates és számos elektronikus zene is. Elég sok minden változott, a hely azonban maradt Tokaj-Rakamaz.

Kingdom of Hegyalja fesztiválForrás: Borsodi Kingdom Of Hegyalja

Most régi vagy új? 

Mondhatni talán régi is és új is. Egy év kihagyás után, megújult külcsínnel érkezik vissza, az immár Kingdom of Hegyalja fesztiválra keresztelt ötnapos partisorozat. Sokak nagy örömére Tokaj-Rakamaz újra elfoglalja helyét a honi fesztiváltérképen, ezúttal azonban már egészen másképpen színezve azt.

“A megújulás az alapgondolatbeli és az arculati átalakulás mellett a szélesebb zenei palettában és a kulturális programok mennyiségében érzékelhető a legjobban” – mondják a szervezők. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy kisebb “hadserege” dolgozik például az arculati megújuláson, a színpadok látványtervén.

Az egykori, javarészt kemény zenéjéről ismert rockfesztivál bővíti zenei palettáját is. “Háromszor annyit fordítunk a zenei programokra, mint az korábban volt és a kemény–zenei csapás mellett nyitunk más irányzatok felé is” – tudtuk meg a szervezőktől. Állítólag változnak a szolgáltatások is, a kempingtől a vendéglátásig.

Eddig biztos, hogy a hazai bandák közül ott az Ivan and the Parazol, a Punnany Massif, az Irie Maffia és a Mary Popkids is. De 20-25 külföldi előadó is érkezik a fesztiválra, köztük számos elektronikus zene is a metál mellett.

Nightwish

Itt mutatkozik be – a fesztivál nulladik napjának nemzetközi sztárjaként - a hazai közönség előtt új énekesnőjével, a Nightwish. A banda nem csupán új énekesnőjét mutatja be a rakamazi közönségnek, de a legfrissebb, március végén megjelenő lemezüket is. Az Endless Forms Most Beautiful egy mérföldkő a zenekar éltében, a kritikusok szerint ”a Nightwish sosem volt ennél jobb”, ezt Magyarországon először csak a Hegyalján bizonyíthatják be nekünk. 

Rudimental

A műfaji nyitás keretében köszönthetjük majd - élő show-val - a Rudimentalt. A liquid funk, drum and bass, jungle, soul és popos hangzásokkal zsonglőrködő quartett egy halom slágert mondhat magáénak. Első és eddigi egyetlen stúdióalbumukkal, a Home-mal végigsöpörtek a Egyesült Királyság és a világ slágerlistáin, és egyes híresztelések szerint májusban új albummal jönnek elő.

At the Gates

Először mutatkozik be Magyarországon a “svéd Grammy” friss díjazottja, az At The Gates. A melodikus death metal zenekar a svédországi Göteborgban alakult 1990-ben. Az együttes a dallamos vagy göteborginak is nevezett death metal egyik alapítója és képviselői. Pályafutásuk mindössze hat évig tartott, de 2007-ben újjáalakultak. A Tisza-partjára - 19 év után megjelenő - új, At War with Reality című albumukkal érkeznek, amit 2014-ben tettek össze és várhatóan a jól ismert “balladákkal” fűszerezve adják majd elő. 

Hercules & Love Affair

Ez az a fajta zenekar, amire illik ledobni a gátlásainkat és táncolni egy isteneset. A jelenleg hat tagot számláló formáció mindig is fontosnak tartotta hangsúlyozni különcségét. A Hegyalján várhatóan az ismertebb slágereik mellett, a 2014-ben kiadott The Feast of the Broken Heart címet viselő korongjukról is előadnak majd több fülmasszírozó dalt.

Eagles of Death Metal

Az 1998-as év fekete ünnep a lányos apák számára, hiszen ebben az évben alapította meg Jesse Hughes és Josh Homme az Eagles of Death Metal névre keresztelt, a meglepő módon nem metált, hanem szexuálisan túlfűtött, “seggrázós” rock and rollt játszó rockbandát. A 2006 áprilisában megjelent Death by Sexy és a 2008. októberi Heart on lemez is szép számmal tartalmazott termékeket népszerűsítő trackeket, így ha valaki gyakran nyúzta a Guitar Hero 5-öt vagy a Need for Speed: Carbon-t, akkor jó eséllyel csap majd a homlokára meglepettségében. 

Milk & Sugar

A fesztiválok egyik, ha nem a legvagányabb kaja nevet viselő előadó párosa a Milk & Sugar. Cukrostejék, azaz Mike “Milk” Kronenberger és Steven “Sugar” Harding együttműködése több mint 20 éves múltra tekint vissza, azonban Milk & Sugar néven csak 1997 óta mozgatják meg a house zenét kedvelők végtagjait. A duó, aki az ibizai Amnesia, a brazil Pacha és a német Love Parade után érkezik Hegyaljára, egy nem hivatalos Guinness Rekordot is magáénak mondhat: egyesek szerint ők mixelték a house történelem legtöbb “love” szót tartalmazó szerzeményét.

Muallem

David Muallem a.k.a. Muallem kolléga és a híres müncheni klub, a Bob Beaman neve a kezdetek óra összefonódott egymással. Mind a klub hangulatát, mind Muallem zenei világát a szenvedély szó jellemzi a legjobban. David nemrég azt nyilatkozta: "Imádom, ha egész estés fellépésre hívnak, mert így lehetőségem van elmesélni egy egész történetet az első beattől az utolsó zörejig."

Henry Krinkle

Az észt származású Henry Krinkle már kiskorában is inkább a potmétereket csavargatta a lányok fürtjei helyett, ezért nem meglepő, hogy az elektronika műfajában szerez magának egyre nagyobb nevet világszerte. 2012-ben kiadott mixalbumát egyszerűen úgy jellemzi, mint „az új, mégis furcsán ismerős dallamok gyűjteménye, amely a floridai Wellington lovaspóló pályája és a közelben fekvő mocsár közötti ártéren virágzik.” A James Blake-től és a Mount Kimbie-től merítő H.K. Stay című slágere mellett friss szerzeményekkel érkezik Hegyaljára. 

Format:B

A berlini Jakob Hildenbrand és Erfurt csillaga, Franziskus Sell Format:B néven futó formációjának története a zeneiskolában kezdődött. Alkotói vágyukat először egy Atari St40essel és egy olcsó szintetizátorral próbálták kiélni, ami a kezdeti próbálkozásoknak megfelelt ugyan, azonban az korán látszott, hogy ez nem lesz elég a duónak.