Így találkozhat a fénnyel

fenykiallitas
Csáji Attila: Lézerfénymobil - K111 1979-1980
Vágólapra másolva!
A fény nemzetközi évéhez kapcsolódva pénteken este nyílik meg és szombattól látogatható Csáji Attila fényművészeti kiállítása a Műcsarnokban. 
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2015-öt a fény nemzetközi évének nyilvánította azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a fénnyel foglalkozó tudományok és a fényt alkalmazó technológiák szerepére a fenntartható fejlődés kidolgozásában.

A fény éve lehetőséget ad a tudomány és a művészet határterületeinek felfedezésére is. Ezt járja körül Csáji Attila Fényút című kiállítása - hangsúlyozta Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója a tárlat pénteki sajtóbejárásán.

Csáji Attila: Lézerfénymobil - K111 1979-1980 Forrás: Műcsarnok / mucsarnok.hu

Táblaképektől lézerkísérletekig

Csáji Attila kiállításán fejezetekre tagolva követheti végig a látogató az életmű alakulását, a korai szürreális-organikus táblaképektől és grafikáktól a konceptuális munkákon át a "jelrácsokig", majd a komputergrafikák, holografikus munkák, lézerkísérletek és -tervek után a közelmúltban készült látványos lézerinstallációkig.

A kiállítás egyik termében néhány berendezés segítségével a látogatók játszva tanulmányozhatják a fény természetét, valamint egy külön erre a bemutatóra kiépített színes lézerrendszer segítségével a lézer tulajdonságait tükrök, prizmák, optikai rácsok segítségével lehet felfedezni.

A fény szellemi dimenziója is érdekli

Csáji Attila Munkácsy-díjas képzőművész életművében alapvető szerepet játszik a fény fizikai és szellemi dimenziója. A hatvanas évektől a magyar neoavantgárd meghatározó művészeként és szervezőjeként, a szürreális és organikus formaalkotás, a gesztusfestészet jelrendszere szerint készítette alkotásait.

Később egyre inkább a fénnyel értelmezett és a fény által teremtett művek kezdték foglalkoztatni. Jelrácsokat, változó fénnyel megvilágított plasztikus képeket, hologramokat hozott létre, amelyekből nagy merítést mutat be a most nyíló kiállítás is.

"Ez a belső út vezetett el a fénnyel való közvetlen találkozásig" - mondta a művész a bejáráson, majd hozzátette: "Véleményem szerint a ma művészének egyik legfontosabb feladata, hogy az optoelektronika által teremtett új eszközöket humanizálja és a közönség számára is elérhetővé tegye."

Lézerművészet

Csáji Attila a hetvenes évek óta a Központi Fizikai Kutatóintézettel, majd a Massachusetts Institute of Technologyval együttműködve a lézer művészeti szerepét kutatja. Ennek eredményeként egy új képi transzformációs módot fejlesztett ki, a szuperpozíciós módszert és eszközrendszert, amely a lézerfény monokromatikusságára épít.

Csáji Attila: Mítikus fénytér Forrás: Műcsarnok / mucsarnok.hu

A tárlatot péntek este Kroó Norbert akadémikus, a fény nemzetközi éve magyar programbizottságának elnöke és Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész nyitja meg.

Csáji Attila 1996-ban alapította meg a Nemzetközi Kepes Társaságot, amelynek tagjai kiállításokkal és elméleti tevékenységgel gazdagítják a tudomány, a technika és a művészet eredményeit. A tárlathoz kapcsolódva szombaton és vasárnap nemzetközi tanácskozást tartanak, amelyen a meghívott előadók a tudomány és a művészet mai együttgondolkodási lehetőségeiről értekeznek Budapesten. Ehhez kapcsolódva március 8-ától 14-éig tartják a nemzetközi fényműhely kiállítást.

Interaktív fényinstallációk

A sorozatot Szvet Tamás Fényidézés című tárlata zárja, amelyen a fiatal szobrász fényinstallációi mutatkoznak be. A sötét térben található tucatnyi objektumot a látogatók interaktív módon, séta keretében világíthatják meg, a falakra vetülő árnyak pedig a fényművészet magyar vonatkozású történetét elevenítik fel.