Most már letölteni sem kell. A streamé a jövő!

Woman lying down wearing headphones
Woman lying down wearing headphones
Vágólapra másolva!
Fénykorukat élik a zenei streaming szolgáltatók. Átalakult a piac, vele együtt pedig a zenéről való gondolkodásmód is. 
Vágólapra másolva!

Ahogy a bakelit lemezek felkerültek a padlásra, úgy tűnnek el szép lassan a különböző adathordozók. Helyüket átvették a fénykorukat élő internetes zenei streaming szolgáltatások. Sőt, ma már internet kapcsolatra sincs szükség, hogy a több ezres zenei kínálatból kedvünk szerint válogassunk, nincsenek kötött tartalmak, személyre szabottan lehet zenét hallgatni.

„A rádiózás, akárcsak az újságolvasás, egy idősebb generációnak már-már kisajátított szórakozása. Nehezen tudom elképzelni, hogy amikor hazamegyek, a rádiót kapcsoljam be valamelyik stream szolgáltató helyett. A fogyasztói szokások egyszerűen megváltoztak” – mondta Horváth Dorka új-média kutató.

"A fogyasztói szokások egyszerűen megváltoztak" Fotó: Bielik István - Origo

Az internet a zenéről való gondolkodásunkat is befolyásolta. Már nem kell a zenét megvenni, lassan pedig letölteni sem kell. Ez a fajta fogyasztói magatartásváltozás a zenei piacot is átalakította. A zene, akárcsak a könyv, kulturális érték, a fiatalabb generáció, akik beleszülettek az internet világába, úgy szocializálódtak, hogy könnyen, gyorsan és ingyen elérhetnek szinte mindent.

„A legnagyobb változás, ami magának az internetnek is az alapdilemmája, hogy amit egyszer ingyen megkaptál, azért nem fogsz többet fizetni. Az internet egy óriási adathalmaz, amiből az ember úgy szemezget, ahogy szeretne. Ez lehet zene, könyv vagy film, bármilyen tartalom. Tartalom, amiért eddig fizettünk.

A fogyasztók egyszerűen nem tudnak úgy tekinteni az online termékekre, mint ahogy a könyvesboltban egy könyvre, vagy a CD boltban egy lemezre. Ezt a fajta fogyasztói attitűdöt kell megváltoztatni. Mi éppen ezen dolgozunk. Gyermekkorban igyekszünk kialakítani ezt a fajta tudatosságot” - mondta Horváth Dorka.

Te is szoktál streamelni?

Nincs rá magyar kifejezés, lényegében a zenék böngészésére van lehetőség zeneszerző, album, lemezkiadó, műfaj és lejátszási lista alapján. Az olyan zenei streamelő szolgáltatások, mint a Spotify, a Google Music vagy a Deezer, regisztráció vagy Facebook fiókkal történő bejelentkezéssel hozzáférhetőek. A stream szolgáltatások különböző funkciókkal és szolgáltatásokkal teszik megfizethető áron elérhetővé, akár internet kapcsolat nélkül, a zene böngészését.

Az egész olyan, mint egy zenei könyvtár Forrás: Spotify

Hosszútávon is használhatjuk őket ingyenesen, csak bizonyos kompromisszumokkal. Így a zene legálisan is elérhetővé válik mindenki számára. Gyakorlatilag nem kell zenét letöltened a telefonodra, hanem az alkalmazással elérhetővé válik több millió zeneszám. Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy zenei könyvtárat.

Ezeknek a szolgáltatásoknak ma már több mint 20 millió felhasználója van világszerte, és ez a szám csak növekszik. „Tulajdonképpen bármi elérhető. Egy végtelen tér, ahol mindenki a saját érdeklődési körének, intelligenciájának és ízlésének megfelelően válogathat. És azonnal megkapja, amire vágyik” – fűzte hozzá Horváth Dorka újmédia-kutató.

Zene és zenemegosztás a közösségi médiában

A Facebooknak jelenleg több mint egy milliárd felhasználója van, a közösségi médián belül itt lehet egy-egy tartalommegosztással a legtöbb embert elérni. Ez pedig befolyásolja a kultúrafogyasztásunkat, hiszen könyv - és színházajánlókat, videókat osztunk meg egymással. A zenefogyasztásunkat az előadói jelenlét is befolyásolja, ami közvetlenül éri el a fogyasztót.

Ez a fajta társas ajánlás még erősebb hatással van ránk, ha egy-egy videót többen megosztanak vagy kommentelnek, az növeli az esélyét annak, hogy a felhasználó megnézi az adott tartalmat, ezáltal a zenei tartalmak felfedezésében nagy szerep jut az ismerősöknek - írja a KommOn Kutatóműhely.

A megosztások, pedig a rólad kialakított képet alakítják Fotó: Bielik István - Origo

A stream szolgáltatások lehetővé teszik a regisztrált felhasználóknak, hogy integrálják fiókjukat akár Facebook vagy Twitter fiókjukkal. Az integráció után az ismerősök kedvenc zenéinek a lejátszási listáihoz is hozzáférést kapunk. Továbbá a zeneszámokat könnyedén megoszthatjuk ismerőseinkkel, lejátszási listát készíthetünk kedvenc zenéinkből és azokat meg is oszthatjuk ismerőseinkkel. „A megosztások, pedig a rólad kialakított képet alakítják. Ez az önkifejezés legpuritánabb formája” – fűzte hozzá Horváth Dorka.

Zenei könyvtárak

Magyarországon a Deezer volt az első legálisan is elérhető szolgáltatás. A Spotify, ami a világ egyik legismertebb stream szolgáltatója, 2013 decembere óta van jelen hazánkban. Ezek a szolgáltatások ma annyira népszerűek, hogy a zenei díjak kiosztásánál is figyelembe veszik a legtöbbet streamelt dalt.

A Spotify a tavalyi év végén bejelentette, hogy 2014 legtöbbet streamelt dala Hozier Take Me To Church dala volt, amit több mint 87 millióan kértek le, és ezzel a fiatal zeneszerző az első kézzelfogható példája annak, hogy az online zenemegosztással a semmiből is hatalmas sikereket lehet elérni. Úgy tűnik, a zeneipar a letöltésektől elfordult ebbe az irányba, és a stream szolgáltatások válnak meghatározó médiummá.