Több pénzt adhatnak kultúrára

Nem ér majd semmit a betétbe tett pénzünk, bankbetét, kamattartás, jegybank, forint, bankjegy, készpénz
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
450 millió forinttal bővítik a Nemzeti Kulturális Alap szakmai kollégiumainak költségvetését. Pontosabban átcsoportosítják a szakminisztérium felügyelete alá tartozó intézmények rendelkezésére álló működési keretet - közölte az NKA elnöki tisztét is betöltő emberierőforrás-miniszter hétfőn.
Vágólapra másolva!

"A 450 millió forintból 70 milliót kap az NKA folyóirat-kiadás kollégiuma a nem kiemelt nyomtatott és online lapok pályázataira" - mondta Balog Zoltán a sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a folyóiratokra vonatkozó támogatáspolitikáról, a print és online megjelenések közötti megfelelő arány érdekében szakmai vitákat kell folytatni.

Egy február 24-én tartott sajtótájékoztatón a kollégium vezetője, Kollár Árpád a források csökkenéséről beszélt. Ugyan idén a kollégium több pénzzel indult el, mint tavaly, 655 millió forinttal, mivel a kiemelt folyóiratok támogatására 2013-ban három évre vállalt kötelezettséget, előre elköltött pénzeket.

Így állt elő az a helyzet, hogy a negyven kiemelt folyóirat támogatására elkülönített pénzen kívül már csak 197,4 millió forint állt a kollégium rendelkezésére. A februári sajtótájkoztatón azt mondták, ezt 100-150 milliós plusz forrással kellene megtoldani.

Kevesebb lett a bevétel, ezért átcsoportosítanak

Az ötös lottó játékadójából származó bevételi források idén kisebbek, mint korábban voltak, ezért számos szakterületen szükségesnek látták a pénzkeretek emelését.

A szakmai kollégiumok közül

  • az építőművészeti és örökségvédelmi 40 millió forinttal,
  • a könyvkiadási 50 millióval,
  • a közművelődés-népművészeti és a kulturális fesztiválokkal foglalkozó 40-40 millióval,
  • a szépirodalmi és ismeretterjesztő 20 millióval,
  • a színház és táncművészeti, valamint a vizuális művészeti 70-70 millióval,
  • a zenei pedig 10 millió forinttal kap többet.

Balog Zoltán az NKA miniszteri keretének terhére bejelentett egy új, hároméves gyakornoki ösztöndíj-programot, amely évi 50 millió forinttal támogatja a hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok közreműködését, munkáját a közszolgálati média műsoraiban. "A programról Szabó László Zsolttal, az MTVA vezérigazgatójával állapodtam meg, reményeink szerint az 50 millióból évi 10-15 fő dolgozhat a közszolgálati tévében és rádióban".

Arra is kitért az NKA elnöke, hogy a kulturális fesztiválok kollégiuma nyílt pályázati felhívást tesz közzé az Európai Bizottság Kreatív Európa programjában.

A legtöbbet a folyóirat-kiadási kollégium kapja Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Új ideiglenes kollégium alakul

Doncsev András, az NKA alelnöke arról beszélt, hogy a magyar könnyűzene támogatását célzó Cseh Tamás-programban a jövőben ideiglenes kollégium hoz döntéseket, mentesítve a számos más kérdéssel foglalkozó zenei kollégiumot.

A négytagú ideiglenes kollégium vezetője Bajnai Zsolt, aki eddig is a Cseh Tamás-program szakmai tanácsadója volt, mellette a kollégiumban Dósa Richárd, az Animal Cannibals tagja, Tóth Tibor koncertszervező, valamint Horváth Gergely, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV vezető szerkesztője tevékenykedik.

A Cseh Tamás-program tavaly májusban indult, 2014-ben 500 millió forint, idén és a következő két évben 100-100 millió jut a támogatott pályázatok koordinálására. Az első alprogramra, amely a pályakezdő zenekarok és előadók első hang- és képfelvételének elkészítését támogatja, 42-en pályáztak sikerrel, és elindult már a vidéki könnyűzenei klubok programjait, valamint az előzenekarok bemutatkozását segítő második és harmadik alprogram is.

A Cseh Tamás-program lebonyolításának forrása az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25 százaléka.