Plágiumbotrány! Megbüntették Pharrell Williamst

Pharrell Williams címlapi
Vágólapra másolva!
Marvin Gaye családja győzött. Pharrell Williams és Robin Thicke 7.3 millió dolláros büntetést kapott a Blurred Lines című slágerük plagizálása miatt. 
Vágólapra másolva!

A múlt heti hosszas tárgyalás után, kedd délután döntés született a Gaye kontra Robin Thicke és Pharrell Williams per ügyében. A pert Marvin Gaye családja indította 2013 augusztusában, miszerint Pharrel, Robin és a rapper T.I. Blurred Lines című dala, Marvin Gaye 1977-es Got to Give It Up slágerét másolja. A Los Angeles-i bíróság ítélete szerint a dalszerzőknek 7.3 millió dollárt kell fizetni Gaye családjának.

Pharrell Williams és Robin Thicke épp a Blurred Lines előadása közben Forrás: AFP/Jamie Mccarthy

Gaye ügyvédei szerint a családot 25 millió dolláros kár érte a plagizált dal értékesítése során, éppen ezért további egyezkedések várhatóak annak jövőbeli felhasználása miatt. Addig is a dal forgalmazásának betiltására törekednek - értesült a Rolling Stone magazin.

"Természetesen tiszteletben tartjuk a bíróság döntését, ugyanakkor rendkívül csalódottak is vagyunk, mert a jövőre nézve ez nagyon súlyos gátat szab a zenének és a kreatív írásnak. A Blurred Lines Robin, Pharrell és T.I. kreatív elméjéből pattant ki, szívből írták és nem mástól, máshonnan másolták azt. Megemésztjük a döntést, felmérjük a lehetőségeinket és hamarosan újra hallani fogtok rólunk az ügy kapcsán"- tette közzé Williams, Thicke és T.I. közös álláspontjukat.

A Hollywood Reporter magazin szerint a 7.3 millió dolláros büntetés - mely döntés számos zenei szakértő vizsgálatai alapján született - a valaha volt legnagyobb összeg a könnyűzenét ért plágiumügyekben. A második helyen Michael Bolton Love is a Wonderful Thing című dala áll, 5.4 millió dolláros büntetéssel.