A tűz martaléka lett az értékes fotóarchívum

fortepan tuz
Vágólapra másolva!
Az önkéntes munkára épülő Fortepan nevű online fotóarchívum számolt be a tragédiáról a Facebookon péntek délután. Egy óra alatt odavesztek az Út- és Vasúttervező vállalat fényképei.
Vágólapra másolva!

"Tegnap, egy elektromos zárlatnak köszönhetően az Uvaterv fotóarchívuma megsemmisült. Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy ez a páratlan gyűjtemény megőrződjön és látható legyen. Hónapok óta válogattuk a negatívokat, a cég kérésére a helyszínen" - írják.

A Fortepan idei tevékénységének egyik legfontosabb célkitűzése volt az UVATERV fotóarchívumának feldolgozása, digitalizálása és közzététele. A Fortepan szakemberi arról számoltak be, hogy áldatlan körülmények között, egy régi toronyépület szuterénjében dolgoztak a negatívokkal.

Egy elektromos zárlatnak köszönhetően megsemmisült az Uvaterv fotóarchívuma Forrás: langlovagok.hu

"Több mint százezer síkfilmről volt szó, a cég 1949-től dokumentálta a tevékenységét.

benne a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főutak és autópályák, buszállomások, villamos remizek, szervízállomások dokumentációjával. Sosem fogjuk látni az 56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatait, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakótelep-tervek anyagait" - írják.

Még próbálják menteni a menthetőt, de az oltóvízben szétáztak a tasakok. A Fortepannak dolgozó szakemberek össze vannak törve: "A magyar építészettörténet ötven éve, és több tucat kiváló alkalmazott fotográfus életműve tűnt el egy nappal ezelőtt."

Még próbálják menteni a menthetőt, de az oltóvízben szétáztak a tasakok Forrás: langlovagok.hu

Beszámolójuk szerint a vállalat 1965 utáni történetének egy részét már digitalizálták.

"Nem tudok mást mondani, mint hogy digitalizálni és megosztani kell minden fotókincset. Közgyűjteményeknek, magánszemélyeknek és intézményeknek, mindenkinek, aki történeti értékű fotográfiákat gondoz, vagy örökölt meg. És mi ebben szívesen segítünk" - írják tudosításuk végén.

A pesti alsó rakpart, háttérben a Vigadó és az UVATERV épülete, 1967-ben Forrás: Fortepan