Meghalt Michael Graves

Michael Graves
Vágólapra másolva!
A posztmodern terveiről és épületeiről ismert amerikai építész a kortárs építőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt.
Vágólapra másolva!

A hétköznapi használati tárgyairól, köztük a madárhangon éneklő Alessi-teáskannáról is híres 80 éves tervező hirtelen halt meg csütörtökön princetoni otthonában, New Jersey államban - közölte irodájának szóvivője.

Elutasította a modernizmust

Graves 1964-ben alapította tervezőirodáját, és azóta több mint 350 épületet tervezett szerte a világban. Legismertebb épületei közé tartozik a Portland Building, az oregoni Portland város közigazgatási központja, a Humana Building nevű 26 emeletes felhőkarcoló a kentuckyi Lousville-ben és a Team Disney irodaház a kaliforniai Burbankben.

A floridai Walt Disney World Dolphin Resort Forrás: Wikimedia Commons

Igazán nagy nevet az 1980-as években szerzett egy új irányzat, a posztmodern építészet egyik vezető népszerűsítőjeként és kiemelkedő alkotójaként. Ebben az időszakban építészek egy csoportja elutasította a modernizmus sterilitását és más forrásokból merített inspirációt, például az európai építészet történetéből.

Éneklő konyhai eszközt is tervezett

Később az átlagemberek körében is ismertté vált formatervezett használati tárgyai, főleg konyhai eszközök révén, melyek közül a leghíresebb a sajátos formájú Alessi-teáskanna.

Az éneklő teáskanna Forrás: Wikimedia Commons

Egy fertőzés következtében Graves 2003-ban deréktól lefelé megbénult. Élete hátralévő részét kerekes székhez kötve élte le, ettől kezdve betegséggel élők számára tervezett tárgyakat.

Michael Graves Forrás: Pintrest

Saját bevallása szerint kórházi tapasztalatai ösztönözték arra, hogy egészségügyi segédeszközöket, például kerekes széket, ágymelegítőt, zuhanyzófülkei fogódzót, sőt teljes, akadálymentesített otthonokat tervezzen.

1999-ben Bill Clinton elnök a művészeknek adható legmagasabb elismeréssel, a National Medal of Artsszal tüntette ki.