Beköltözött a freestyle az Erkel Színházba

2015.03.16. 11:31

Minden eddiginél látványosabb produkcióval jelentkezett március 15-én a Red Bull Pilvaker, a Szavak Forradalmát dupla telt ház fogadta.

„Földiekkel játszó égi tünemény, istenségnek látszó csalfa, vak remény” – törtek elő Diaz torkából Csokonai Vitéz Mihály szavai az Erkel Színházban. A Quarton debütáló feldolgozással kezdődött az idei telt házas Red Bull Pilvaker.

Így még nem hallotta Csokonai versétForrás: Rácz Tamás

Kulturális forradalom

Idén is összefogtak a legkülönbözőbb műfajok képviselői: színészek, rapperek, MC-k, táncosok, egy rocker és egy humorista is szerepelt a különleges show-műsorban. A cél ezúttal is az volt, hogy a klasszikus magyar költészet nagyjait mai hangon, a legnépszerűbb előadók tolmácsolásában szólaltassák meg. Meglepetést is tartogatott a 2015-ös produkció, régen elképzelhetetlen lett volna, hogy utcai előadók és táncosok teátrumban lépjenek fel nagyközönség előtt, idén a zenészek mellett balett- és freestyle táncosok is felléptek.  

Mit keresett egy rocker a Pilvakeren?Forrás: Rácz Tamás

„Színpadi megjelenésben és látványvilágban is teljesen más volt az idei Red Bull Pilvaker, mint a tavalyi, és a táncos elemek bevezetésével is dinamikusabbá vált az előadás. Még euforikus állapotban vagyok, hiszen most léptem le a színpadról” – mondta az előadásról Fluor Tomi, a Szavak Forradalmának egyik állandó szereplője. Megemlékezett az egyik újoncról, Papp Szabiról is, aki egyetlen rockerként volt jelen a Pilvaker színpadán. „Szabi egy igazi rocksztár a szememben. Az ő energiái abszolút átjöttek a próbákon és az előadáson is. Bommal majdnem bekönnyeztünk, amikor Szabi a Tiszta szívvel refrénjét énekelte” – nyilatkozta Fluor. 

Számos tánc tette még dinamikusabbá az előadástForrás: Somay Márk

Idén a humor is több szerepet kapott

A konferanszié szerepét Kautzky Armand és Kiss Ádám töltötték be, ám időnként a színpadon termett Szabó Simon is. „Nagyon élveztem. Végre mondhattam vicceseket, ha már egy humorista sem volt a színpadon, akinek ez lett volna a dolga. Jó, akadt, aki próbálkozott, de egyből kihúztam a lába alól a talajt” – heccelte stand-upos kollégáját, Kiss Ádámot a színész. Bár a résztvevők kerülték az aktuálpolitikát, egyszer-kétszer azért humorosan odacsíptek.

Kautzky Armand és Kiss Ádám, az est házigazdáiForrás: Rácz Tamás

A hölgy előadókat többek között Singh Viki képviselte. „Hatalmas élmény volt részt venni ezen a rendezvényen, ahol az underground a mainstreammel keveredik. Így szélesebb közönséghez juthat el ez a minőségi előadás” – mondta az énekesnő. „Amikor a színpadon álltam, 1848 nézővel szemben, teljes extázisba estem” – tette hozzá Viki.

Egyre népszerűbb a szavak forradalma

A Red Bull Pilvakert a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer is előadták a szereplők az Erkel Színházban, a kétszer 1848 jegyet két nap alatt elkapkodták az érdeklődők.  

Dupla telt házas volt az idei Red Bull PilvakerForrás: Süveg Áron

„Három-négy hónap munka előzte meg a két előadást, ez idő alatt öt verset írtunk át, a forgatókönyvet pedig folyamatosan frissítettük” – mondta Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere, egyben az esemény ötletgazdája és rendezője. „Arra is figyeltünk, hogy legyen dramaturgiai íve a Red Bull Pilvakernek, hogy az előadás végére eljussunk a katarzisig. Bízunk benne, hogy a vastaps azt jelezte, sikerült elérni ezt a célt” – nyilatkozta Takács Ákos.