Meghalt Mike Porcaro, a Toto basszusgitárosa

Mike Porcaro Toto
Bassist Mike Porcaro of the band Toto performs during a concert in Paris 04 February 2003. AFP PHOTO PIERRE-FRANCK COLOMBIER
Vágólapra másolva!
A világhírű Grammy-díjas zenekar tagja évek óta küzdött súlyos betegségével. 59 éves korában hunyt el.
Vágólapra másolva!

A halálhírt testvére, Steve Porcaro - a Toto billentyűse - közölte Facebook oldalán, hozzátéve, hogy Mike békésen, szeretett családja környezetében, álmában hunyt el. A basszusgitárost a 2000-es évek közepén diagnosztizálták amiotrófiás laterálszklerózissal - rövídítve ALS, másnéven Lou Gehrig-betegség, melyben - a nemrég életrajzi filmet is kapott - Stephen Hawking is szenved.

Mike Porcaro egy 2003-as párizsi koncerten Forrás: AFP/Pierre-Franck Colombier

"Nem tudom szavakba önteni, hogy mennyire fog hiányozni" - tette hozzá Twitter oldalán a Toto gitárosa, Steve Lukather.

Pocaro, 1982-ben David Hungate basszusgitárost váltotta a Totoban és egészen 2007-ig zenélt együtt a csapattal, amikor ujjainak egyre nehezebb mozgása miatt kénytelen volt abbahagyni a zenélést. Testvéreihez, Stevehez (billentyűk) és Jeffhez (dobok) csatlakozva olyan világhírű albumokon is zenélt, mint az 1984-es Isolation, az 1986-os Fahrenheit, a 1998-ban megjelent Mindfields vagy éppen a 2002-es Through the Looking Glass. Helyét 2007-től Leland Sklar vette át.

2009-ben a Toto zenekarral együtt beválasztották a Hírességek csarnokába. 2010-ben pedig a zenekar turnét is indított a tiszteletére, a bevételt az ALS kutatásaira fordítva.

Az 1978-ban alapított Toto, leginkább olyan világhírű slágereiről híres, mint a Hold the Line, a Rosanna vagy éppen az Africa. A csapat 1982-ben az év albuma Grammy-díjat is megkaptaToto IV. című lemezükért. A csapat máig aktív, legújabb lemezük a Toto XIV március 24-én jelenik meg, amit tavasszal egy európai turné is követ.